VALJEVCI POMAŽU SRPSKI KOLEDŽ USRED SIDNEJA! Podrška dijaspori u Australiji iz postojbine vladike Velimirovića

B. P. - V. M.

22. 08. 2021. u 09:15

IZ Valjeva, zavičaja čuvenog vladike, Svetog Nikolaja Velimirovića, darodavci su uputili značajnu podršku Koledžu "Sveti Sava" u Sidneju, u Australiji.

ВАЉЕВЦИ ПОМАЖУ СРПСКИ КОЛЕЏ УСРЕД СИДНЕЈА! Подршка дијаспори у Аустралији из постојбине владике Велимировића

Foto Eparhija valjevska

Trudom Srba na Petom kontinentu otvorena je jedinstvena školska ustanova van granica Srbije u kojoj će, kako su "Novosti" već pisale, novi naraštaji pravoslavnih naroda i svi koji budu želeli moći da uče srpski jezik.

U đačke klupe na Koledžu "Sveti Savi" u naselju Varovil u Sidneju, u državi Novi Južni Vels, seli su predškolci i učenici prvog i drugog razreda. Uskoro će, kako je najavljeno, biti organizovana i kompletna osnovna škola.

Vezani za znamenite pretke, australijski Srbi za svoj pregalački motiv sada imaju 1.300 kaplara, golobrade mladiće koji su se u doba Velikog rata odazvali otadžbini i izvojevali najslavniju pobedu u Kolubarskoj bici - rekao je episkop australijsko-novozelandski Siluan.

- Želimo da okupimo isto toliko darodavaca, koji bi sa po 1.000 dolara pomogli Koledž, da tako skupimo novac, da osnovnoj školi pružimo sadržaje koji su potrebni. Pandemija virusa korona omela nas je u tome, pa smo do sada u Australiji pronašli oko 700 dobrotvora, kojima smo dodelili titule kaplara.

TOKOM boravka u Srbiji, ističe vladika Siluan, razgovarao je o Koledžu u Australiji, te je naišao na veliko interesovanje ljudi da pomognu toj srpskoj instituciji. U manastiru Lelić kod Valjeva Koledž je dobio prve kaplare - igumana Georgija i protu Dragana Aleksića. Takođe, Sašu Pavlovića iz Dračića, kao i Valjevce Dragana Markovića, Dragana Pavlovića, Desimira Tadića i Branka Novakovića.

- Do sada je dijaspora uvek pomagala matici - kažu darodavci iz Valjeva.

- Sada je vreme da matica pomogne dijasporu. Pogotovo, Srbe koji su tako daleko od svoje otadžbine, ali uprkos tome generacije ne zaboravljaju svoju kulturu, tradiciju, veru i pismo. Koledž u Sidneju, koji smo s oduševljenjem pomogli, svakako je značajna potpora očuvanju identiteta.

SVEDOČANSTVO "Novosti" o Koledžu na petom kontinentu pisale nedavno, Foto V. N.

Imena svih kaplara-darodavaca biće upisana na muralu ili spomeniku radi trajnog sećanja na pojedince i porodice koji su pomogli taj važan projekat. Moto škole uzet je iz Tropara Svetom Savi i glasi - "Put u život". Svake godine, kako je planirano, biće otvaran novi razred, a paralelno sa osnovnom osnovaće i srednju školu, u kojoj će mladi sticati osnovu za fakultet.

PRESREĆNI smo što će u duhovno biće australijskih i novozelandskih Srba biti trajno utisnut i pečat valjevskog kraja, odakle stižu prvi otadžbinski kaplari Koledžu "Sveti Sava", jedinstvenom poduhvatu na polju obrazovanja u srpskoj dijaspori - kaže ponosno iguman manastira Lelić Georgije. - Pogotovo, jer potpora iz otadžbine stiže iz rodnog kraja velikog duhovnika i sveca, mudrog Nikolaja Velimirovića, rođenog u Leliću. Iako nas dele hiljade kilometara, mi smo svim srcem uz braću na Petom kontinentu.

PRIMER I VODILjA

IDEJA za izgradnju Koledža "Sveti Sava" rodila se 1992. godine, a posle tri decenije počeo je i sa radom. Cilj je da koledž služi kao primer i vodilja za razvoj drugih pravoslavnih obrazovnih institucija u ostalim gradovima Australije. Misija koledža je kvalitetno obrazovanje i rad po hrišćanskim vrednostima, uz poštovanje tradicije srpskog naroda.

Uz opšteobrazovne, izučavaju se predmeti posvećeni pravoslavnim vrednostima, srpskom jeziku, istoriji, kulturi, te veronauka. Očekuje se da pored srpske zajednice koledž pohađaju i pripadnici drugih pravoslavnih zajednica u Australiji, pretežno Grka, Rusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...