PISMO TESLINE SESTRE: Svakako ti ne smeju reći više da si Hrvat, svuda vele, naš veliki zemljak (FOTO)

Novosti online

12. 07. 2021. u 00:47

ROĐENA sestra Nikole Tesle, Marica (Tesla) Kosanović, bila je učiteljica i poliglota.

ПИСМО ТЕСЛИНЕ СЕСТРЕ: Свакако ти не смеју рећи више да си Хрват, свуда веле, наш велики земљак (ФОТО)

Arhiva

Govorila je francuski, italijanski, nemački i češki jezik. Zadužila je srpsku kulturu a kažu da se Tesla sa njom najviše dopisivao.

U jednom pismu iz 1894. godine Marica piše:

- Za ovo nekoliko godina od kako ga ti proslavi, poskočilo je Srpstvo u cijeni pred stranijem narodima, a i Hrvati moraju uvlačiti roge u se. Svakako ne smeju ti reći više da si Hrvat, nego svuda vele, "naš dični, naš veliki zemljak".

Marica Kosanović zadužila je srpsku kulturu i zbirkom reči iz Like, koju je predala Srpskoj kraljevskoj akademiji (1899-1900) za potrebe izrade velikog Akademijinog rečnika.

Rođena je 1858. godine u Smiljanu.

Ostala je udovica u 41. godini i sama je podizala decu. Uspela je da sinovima obezbedi visoko obrazovanje, ali se trudila da i ona postigne što veće obrazovanje, što je u toj sredini u to vreme bila retkost za žene.

Znala je oko 60.000 stihova iz razne svetske književnosti. Godinama je sarađivala u listovima Srbobran, Branko i Budapester Tagblam. U intezivnom dopisivanju sa bratom Nikolom iskazivala je izvanrednu sestrinsku ljubav kao i lepotu i bogatstvo krajiškog ijekavskog jezika.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri