SCENARIO ISPISAO ŽIVOT, PACIJENTI GLUMCI: Dokumentarni film "Nevidljivi heroji Srbije" danas će biti prikazan u Zvezdara teatru

B. R.

28. 06. 2021. u 10:14

ONI ne mogu da govore. Oduzete su im ruke i noge, ne mogu da gutaju, i koriste mašine za disanje. Kada su oboleli od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), njihovi životi su sami počeli da ispisuju scenario, a oni su sada glavni glumci u dokumentarnom filmu "Nevidljivi heroji Srbije", čija premijera je zakazana za 28. jun u podne u Zvezdara teatru.

СЦЕНАРИО ИСПИСАО ЖИВОТ, ПАЦИЈЕНТИ ГЛУМЦИ: Документарни филм Невидљиви хероји Србије данас ће бити приказан у Звездара театру

Akteri filma "Nevidljivi heroji Srbije"

Vladan Trivić ima 62 godine, iz Beograda je. ALS je dijagnostikovana 2014. Žarko Đurić ima 39 godina, iz Beograda je. ALS je dijagnostikovana 2008. godine. Sa tom dijagnozom u Srbiji je još 130 do 150 ljudi.

Ovaj film je priča o tri najteža bolesnika sa neizlečivom i izuzetno teškom bolešću. To su, zapravo, svedočenja o neverovatnoj uzajamnoj ljubavi i podršci obolelih od ALS i njihovih najbližih, zahvaljujući kojoj opstaju.

Autor je Irina Tomić, a u organizaciji, u ime Udruženja za bolesti motoneurona profesor dr Zorica Stević, neurolog u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije.

- U filmu učestvuju pacijenti i članovi njihovih porodica. Film je inače povod za humanitarnu akciju za nabavku tobii eye control softvera, jer je to jedini način njihove komunikacije sa okolinom - kaže prof. Stević.

ALS je jedna od najkomplikovanijih bolesti, a pacijenti su uz sva fizička ograničenja, svega svesni. Film je završen pre godinu i po, ali se zbog pandemije kovida 19 tek sada pružila prilika za prikazivanje.

Na premijeri se očekuju i učesnici filma, nažalost, samo jedan od aktera. Ostali oboleli ne mogu da prisustvuju, ali će tu biti članovi njihovih porodica. Upravo te požrtvovane porodice, i lekari koji dobro poznaju ovu tešku bolest, jedini su glas obolelih od ALS koji svoj glas nemaju. ALS nastaje zbog oštećenja i gubitka nervnih ćelija, tzv. motornih neurona, a od nje širom sveta boluje oko 400.000 ljudi. Od 1997. godine oboleli i članovi njihovih porodica okupljaju se oko udruženja, koje je i osnovano sa idejom da se pomogne ljudima sa dijagnozom ALS. Od 2016. godine postoji pod nazivom Udruženje za bolesti motoneurona Srbije.

LEDENI IZAZOV

USLOVNO rečeno "blažu" formu ALS imao je astrofizičar Stiven Hoking, a za ovu bolest se u javnosti više čulo tek kada je pokrenut "ledeni izazov", koji su podržale mnoge poznate ličnosti. Jedan od pacijenata koji je pomogao da se takva ideja skretanja pažnje na obolele od ALS proširi bio je Njujorčanin Patrik Kvin. Njemu je dijagnoza postavljena 2013, a preminuo je krajem 2020, u 37. godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!