NEŽNOST NA USLUZI USPOMENAMA: Milana Novaković (31) pravi kartice kojima mame beleže posebne trenutke

S. B. Milošević

12. 06. 2021. u 13:00

KAKO se stvaraju uspomene? Na to pitanje Novosađanka Milana Novaković (31) odgovara - nežnošću. Majka sedmomesečnog Mihajla i Natalije (2), tokom prve trudnoće započela je svoj kreativni put. Počela je da pravi kartice uspomena u želji da svaki ključan i poseban trenutak u odrastanju svoje dece zabeleži na jedinstven način.

НЕЖНОСТ НА УСЛУЗИ УСПОМЕНАМА: Милана Новаковић (31) прави картице којима маме бележе посебне тренутке

Milana sa sinom Mihajlom / Foto Privatna arhiva

Fotografišući bebe sa Milaninim karticama, mame pune foto-albume i tako čuvaju dragocene trenutke od zaborava.

- Prvi bebin osmeh, nicanje prvog zubića, prvo putovanje, prva reč, prva poseta baki i deki... Kako klijente podstičem da iskažu svoje lične želje i personalizuju uspomenu, tako su nastale neke od najdražih poruka "Lep na mamu", "Tatina devojčica", "Danas pravim haos". Najdraže su mi kartice na kojima porodica iskaže svoju priču, ispiše ličnu poruku i potpuno personalizuje čitav set - navodi Milana, čije kartice je u proteklih godinu dana poželelo više od 500 mama.

Ova mlada mama pravi i kartice uspomena za trudnice, kao karte rođenja sa imenom i prezimenom bebe, danom i satom rođenja, mestom i kilažom sa kojom su došle na ovaj svet. Najviše vremena, kaže, provodi u procesu dizajniranja i kreiranja kartica.

- U zavisnosti od inspiracije i zahtevnosti same ideje to traje od dva do pet dana. Svaka kartica ima autentičan izgled, te se najveća pažnja poklanja upravo ovom delu rada. Sam proces izrade zahteva tek poneki sat. Suprug Goran, sa kojim sam već četiri godine u braku, taj je koji priskače u pomoć. Imam njegovu podršku u svakom smislu, njemu sam prepustila dostavu paketa, nabavku materijala. Neizmerno zadovoljstvo mi predstavlja što su mi uvek na usluzi dva mala sveta, dva nepresušna izvora inspiracije, moji mališani - navodi naša sagovornica, koja radi kao farmaceutski tehničar, a ujedno je i apsolvent defektologije.

Ova kreativna avantura zasad joj je honorarni posao, sa tendencijom da preraste u mali porodični biznis. A izazovi su brojni.

- I dalje učim kako da napravim sklad i balans između privatnog i poslovnog dela života. Posebno jer je mesto svih zbivanja upravo naš dom, pa se prepliću sve moje dnevne aktivnosti kao majke, supruge i preduzetnika. Osećaj opterećenja je ponekad neizbežan. Povećan obim posla zahtevao je i bolje upravljanje vremenom, tu oblast još usavršavam - navodi kroz osmeh sagovornica "Novosti".

Njenih ruku dela sada su deo najvrednijih porodičnih uspomena porodica iz cele Srbije. I baš ta misao u njoj budi najsnažnije emocije.

- Osećam veliku zahvalnost jer sam deo porodičnih priča, čuvar trenutaka i saputnik kroz detinjstvo. A najlepše od svega je to što sa njima delim one trenutke koji postaju od srca neodvojivi, koji neustrašivo prkose vremenu - priznaje ova Novosađanka.

"INSTAGRAM" - NjEN SVET MAŠTE

INSTAGRAM-profil "Darling dizajn", koji je ujedno njena prodavnica, sama vodi i uređuje.

- Ti kvadratići su mesto gde je moj san dotakao stvarnost, mesto gde se rad, ljubav i život prepliću, uz reči, fotografiju i podršku. Izuzev onih najdražih fotografija, koje mi šalju mame nakon beleženja najdivnijih trenutaka, sve ostale su mojih ruku delo - kaže Milana Novaković.

STIGLE I DO AUSTRALIJE

POSEBNI zahtevi koje je ova mlada žena imala su izrada seta kartica na engleskom i italijanskom jeziku. Prvi je kreiran za porodicu iz Australije, što je ujedno najdalja tačka na planeti do koje je, kako kaže, njena ljubav stigla. Drugi je želja jedne mame, diplomiranog filologa italijanskog jezika čija porodica živi u Italiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio