AUTORSKI TEKST NIKOLE SELAKOVIĆA: Juriš čete klevetnika na Vučića i Srbiju

Nikola Selaković

14. 05. 2021. u 09:22

SRBIJA je proteklih meseci izložena sve žešćim i sve bezobzirnijim pritiscima koji za cilj imaju uklanjanje predsednika Aleksandra Vučića iz političkog života.

АУТОРСКИ ТЕКСТ НИКОЛЕ СЕЛАКОВИЋА: Јуриш чете клеветника на Вучића и Србију

Foto Tanjug

I da budem sasvim jasan, nije reč o legitimnim demokratskim pokušajima da se jedan koncept države ili jedna politička ideologija i program zamene nečim drugim voljom građana Srbije. Reč je o nastojanjima da se u Srbiji izazove neka vrsta prevrata, bilo kojim sredstvima i po bilo koju cenu. Protekli meseci koje sam proveo na funkciji ministra spoljnih poslova otvorili su mi vidike, i u svoj ogoljenosti učinili sagledivom tu, u suštini, antidemokratsku i antisrpsku mašineriju. O njenom postojanju se kod nas nedovoljno govori, a svakome ko bi se usudio da upozori na opasnost prišili bi se razni uvredljivi epiteti i našao bi se pred streljačkim strojem raznih domaćih i stranih analitičara, tink-tenkova, medija i organizacija koji deluju u okviru jedinstvenog sistema i sa zajedničkim ciljem. Ali šta je to što smeta naručiocima i sprovodiocima bezočnih napada na predsednika Vučića? Odgovor je jasan - smeta im uspešna Srbija.

U poslednjih nešto više od godinu dana svet se, usled pandemije kovida 19, nalazi u ekonomskoj i političkoj krizi kakva nije viđena decenijama. Srbija, iako i teritorijalno i demografski, mala država, pokazala je da efikasnim vođenjem, disciplinom, unutrašnjom kohezijom i solidarnošću može da pobeđuje i najveće izazove, i to mnogo bolje i uspešnije nego mnogi koji vole da potenciraju to koliko su oni veliki a mi mali. Svetla reflektora svetske javnosti su prvi put nakon mnogo godina pala na Srbiju, ali ovoga puta kao pozitivan primer. Našoj zemlji i njenom rukovodstvu se, bez preterivanja, danas širom sveta dive zbog rezultata u borbi protiv epidemije. U vezi s tim, pažnja svetske javnosti usmerena je i ka srpskom privrednom čudu, i razgovarajući sa mnogim ozbiljnim diplomatama bio sam često suočen sa pitanjem: kako vam to uspeva. Moramo se zapitati, budući da smo svedoci napretka Srbije, kojoj Evropska komisija predviđa privredni rast od 5,3 odsto u ovoj godini, kome to može da smeta. Smeta onima koji Srbiji priželjkuju i dozvoljavaju, ne rast, već samo pad i u ekonomiji, i u demokratskom razvoju, i u svakom drugom aspektu postojanja jedne države. Ujedinjena i složna Srbija je svojim uspesima izneverila njihova očekivanja, a najveći neprijatelj njihovih interesa postao je glavni arhitekta uspeha Srbije - predsednik Vučić, i oni neće štedeti ni vremena, ni truda, ni novca u pokušajima da ga uklone.

Ako se po jutru dan poznaje, 21. vek će biti vek nestabilnosti i kriza, i preživeće ga samo one zemlje i nacije koje su u stanju da ozbiljno i strateški planiraju puteve svog razvoja. Kriza izazvana pandemijom pokazala je da naša država i građani imaju taj kapacitet i potencijal, kao i da imamo predsednika sa nepogrešivim osećajem za strateško planiranje i sprovođenje programa razvoja Srbije, i to prirodno izaziva zavist manje uspešnih i ljutnju onih koji su sebi dali ekskluzivno pravo da upravljaju globalnim procesima. Mnogi Srbiji ne žele da dozvole da bude uspešna država, oni žele da budemo mali i bespomoćni, beznačajna mrlja na geografskoj karti, a glavna prepreka ostvarenju njihovog nauma jeste upravo predsednik Vučić.

Poseban fenomen su unutrašnji neprijatelji razvoja Srbije. Ta mala ali odabrana četa, zaslepljena je nerealnim ambicijama i patološkom željom da se vlasti dokopa, ne radom, kvalitetom i voljom naroda, već spletkama, lažima i prevratima. Nesposobna da kreira bilo kakav politički program i da se raduje uspesima svoje države, ta grupica klevetnika i lažova ne preza ni od čega da bi se rešila glavne prepreke njenom fanatičnom jurišu na Srbiju i njene institucije. Jasno je da predsednika Vučića ne mogu da pobede ni na moralnom ni na državničkom planu, jer su lenji, zli i preziru Srbiju, i zato jedinu šansu vide u pokušajima kriminalizovanja predsednika i njegove porodice, a to čine sve surovije i sve bestijalnije.

Na kraju, poručujem svima koji Srbiji ne žele dobro, svima kojima smetaju njeni uspesi i razvoj, da nećemo pristati na to da budemo manje uspešni da bismo zadovoljili želje zavidnih i bahatih. Srbija će pobediti!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (19)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)