VUČIĆ NA OBELEŽAVANJU DANA EVROPE: Moramo mnogo napora da uložimo u reforme (VIDEO)

Novosti online

08. 05. 2021. u 20:30 >> 20:45

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić večeras prisustvovao je svečanosti povodom obeležavnja Dana Evrope.

ВУЧИЋ НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА ЕВРОПЕ: Морамо много напора да уложимо у реформе (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Događaju je prisustovao i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji ambasador Sem Fabrici.

Svečanost koja se održala u Skupštini grada Beograda započela je izvođenjem himne Republike Srbije i himne Evropske unije, 9. Betovenove simfonije koja je poznata pod nazivom "Oda radosti", ali u modernizovanoj verziji.

Prisutnima se prvo obratio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici koji je pozdravio sve goste i poželeo im srdačnu dobrodošlicu.

- Ja se svima svim srcem zahvaljujem što smo se okupili uči godišnjice Šumanove deklaracije. Evropa je tada bila slaba. Izašla je iz rata, iz Holokausta. U proteklih sedam decenijia mi smo ispunili tu ambiciju sa trajnim mirom - rekao je Fabrici.

Govoreći o savremenim izazovima, Fabrici je rekao da epidemija korona virsua predstavlja poslednji stres koji testira jedinstvo Evropske unije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Evrope i rekao da Srbija želi da bude ravnopravni član u EU.

Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje po pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu - rekao je Vučić.

On je podsetio i na važnost reformi.

- Moramo mnogo napora da uložimo u reforme. Posebno su važne reforme u oblasti vladavine prava kojima ozbiljno pristupamo tome. Dobili smo dodatnu podršku projektu izgradnju pruge Beograd-Niš-Preševo. Tada sam dobio i najvažnije pismo do sada. Podrška prevazilazi sve što smo do sada radili. Kada pogledate razmeru i značaj tog projekta jasno je da je to projekat koji prevazilati sve ostalo. Nadam se prilici da zvaničnike EU uskoro ponovo ugostimo. Hvala svima još jednom na posvećenosti i podršci koju pružate Srbiji, računajte na Srbiju, a mi računamo na vas, na Evropu - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je EU najvažniji trgovinski partner Srbije.

- Verujem da ćemo novom snagom uspeti da promenimo odnos građana Srbije i da dobijemo veće poštovanje od predstavnika EU. Tačno je ono što je rekao Fabrici, EU je najveći donator i najvažniji trgovinski partner Srbije - tvrdi Vučić.

On se na kraju svog govora zahvalio čelnicima Evropske unije na saradnji na najvažnijim infrastrukturnim projektima, kao što je pruga Beograd - Niš - Preševo, poručivši da se da Evropa može da računa na Srbiju. 

- Evropu smatramo svojom kućom. Hvala svima još jednom na posvećenosti, računajte na Srbiju, računamo i mi na vas. Srećan svima Dan Evrope - završio je svoj govor Aleksandar Vučić.

Na kraju svečanosti ambasador Fabrici i predsednik Srbije simbolično su posadili biljke na mapi zelene agende Evrope. U pitanju je pobednički rad studenata FPN koje je Delegacija EU raspisala povodom Dana Evrope.

Dan Evrope je praznik koji se obeležava povodom predstavljanja predloga kreiranja organizovane Evrope od strane Roberta Šumana 9. maja 1945. godine. Ovaj predlog poneo je naziv "Šumanova deklaracija" i smatra se pretečom uspostavljanja Evropske unije.

Na Savetu Evropske unije održanom u Milanu 1985. godine, usvojen je predlog da se svake godine obeležava Dan Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta