U KONČULJU RASTU TENZIJE ZBOG ZASTAVA: Na jugu Srbije Albanci ponovo podižu političku temperaturu u "spomeničkom sukobu"

J. S.

08. 05. 2021. u 19:46

Nepoznate osobe skinule su u petak zastavu Albanije sa spomenika poginulom borcu tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) Fatmiru Ibišiju u selu Končulju i postavili zastavu Srbije. Nakon toga je skinuta srpska zastava sa jarbola i postavljena zastava Albanije.

У КОНЧУЉУ РАСТУ ТЕНЗИЈЕ ЗБОГ ЗАСТАВА: На југу Србије Албанци поново подижу политичку температуру у споменичком сукобу

Tek treba da se utvrdi ko je čije zastave spuštao i dizao / Foto bujanovac.net

Povodom ovog incidenta nisu se oglašavali ni policija ni tužilaštvo, a predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa napisao je na fejsbuk-profilu da je reč o provokaciji na koju njegovi sunarodnici ne bi trebalo da nasedaju i pozvao na mir.

Reakcije vrha države povodom izgradnje Memorijala u Velikom Trnovcu i slučaj u Končulju samo su pokazatelji dominantne klime u Srbiji usmerene posebno protiv Albanaca - kaže Mustafa.

Povodom ovog događaja reagovali su i drugi politički predstavnici Albanaca, uglavnom puni osuda i karakterišući celu situaciju kao provokaciju. Navodno je zastavu Albanije vratio Šćiprim Musliju, potpredsednik opštine Bujanovac i objavio video na "Fejsbuku", koji je ubrzo skinuo.

Nenad Mitrović, narodni poslanik iz Bujanovca kaže, za "Novosti", da Albanci stalnim incidentima žele da isprovociraju Srbiju. On kaže da zamenik predsednika opštine Šćiprim Musliju, koji je u velikom stilu sa još nekoliko Albanaca vratio zastavu Albanije, pokazuje samo koliko je sve to rezultat propagande.

- Sumnjam u celu priču da su Srbi skidali zastavu sa spomenika, već sve ovo podseća na jedan dobro uigrani i već viđeni scenario koji ima za cilj podizanje tenzija i veštačko održavanje svealbanske koalicije na vlasti u kojoj nema Srba. U Končulju žive isključivo Albanci, Srbi ne idu u taj kraj - kaže Mitrović.

POŠTUJTE ZAKON

Nenad Mitrović pita sunarodnike Albance šta imaju od ove zastave, sigurno ne nova radna mesta i bolji život.

Na kraju Mitrović kaže da živimo u pravnoj zemlji, u kojoj postoje policija i sud, te da se svaki vandalizam može kazniti, ali sa druge strane podseća da je zabranjeno isticanje zastave druge zemlje u Srbiji, a da se Albanci na jugu stalno oglušuju o zakon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti