INTERVJU Aleksandar Šapić: Uz dokaze bih prihvatio sve izborne uslove, stranke koje prete bojkotom neka pokažu šta nedostaje

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

05. 05. 2021. u 12:00

PREDSEDNIK SPAS i beogradske opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić ne odbacuje mogućnost da se stranke vlasti ujedine i zajedničkim snagama izađu na parlamentarne i beogradske izbore sledeće godine. I da stanu iza Aleksandra Vučića u borbi za novi predsednički mandat.

ИНТЕРВЈУ Александар Шапић: Уз доказе бих прихватио све изборне услове, странке које прете бојкотом нека покажу шта недостаје

Foto M. Anđela

Na pitanje - da li će stranka koju predvodi na izbore izaći sama ili u koaliciji, Šapić za "Novosti" odgovara:

- Sačekajte još malo, ubrzo će i na tu temu mnogo toga biti jasnije.

* Plašite li se da bi, ukoliko dođe do zajedničkog nastupa, SPAS mogao da bude utopljen u mašineriju SNS?

- Niko nikoga, nikada, nije utopio ni u šta, ukoliko taj neko sam na to nije pristao.

Više puta ste govorili da najviše možete da date na lokalu i kao gradonačelnik. * Da li je sa SNS bilo razgovora na tu temu?

- To je činjenica i realnost, a ne informacija. Već skoro 12 godina sam u lokalnoj politici, 10 godina vodim najrazvijeniju i najmnogoljudniju opštinu u Srbiji, a ako negde mogu objektivno najviše da doprinesem, to je onda u oblasti lokalne politike. Već sam bio kandidat za gradonačelnika Beograda 2018. E, sada, da li će naš dogovor ići u tom pravcu ili nekom drugom, pustimo da pokaže vreme, jer u politici često okolnosti znaju da odrede mnoge buduće poteze, a ko ne ume da prilagodi svoje poteze okolnostima, ne može ni biti uspešan u ovom poslu. Da li razgovaramo o svemu? Da, razgovaramo. Da li je vreme da vam kažem nešto više od toga? Ne, nije.

 

Foto M. Anđela

* S druge strane, opozicija pokušava da napravi jedan blok. Smatrate li da će i oni biti u novom sazivu parlamenta?

- U životu sam se uvek bavio samo stvarima koje zavise od mene i na koje mogu da utičem. Stvarima koje ne zavise od mene ne tražim razlog zašto su se dogodile ili da li će se dogoditi, već tražim način kako da im se što bolje i kvalitetnije prilagodim, ne gubeći fokus sa sopstvenog cilja. Sve što sam u životu postigao, postigao sam na taj način i nemam nameru to da menjam. Tako da je moj odgovor na ovo pitanje - ne znam.

* Učestvovali ste na međustranačkom dijalogu bez prisustva stranaca. Mislite li da će doći do konačnog dogovora o izbornim uslovima kako bi svi izašli na izbore?

- To stvarno ne znam. Na sastancima kojima prisustvujem, nalaze se stranke koje će svakako izaći na izbore. Sastali smo se da unapredimo izborne i društvene okolnosti i siguran sam da ćemo na tu temu nešto uspeti i da uradimo. U sastancima na kojima učestvuju stranci i deo opozicije koji preti bojkotom ne učestvujem i stvarno ne znam šta će oni odlučiti. Lično bih pristao na svaki njihov zahtev koji bi sadržao dokaz o nečemu čega sada nema, a bilo ga je u periodu kad su svi izlazili na izbore. Bilo šta iz bilo koje oblasti, od izbornih procesa, zakona, pravila, preko javnog servisa, privatnih televizija, tabloida, svega. Baš sve, samo da jasno pokažu šta je to čega danas nema, a bilo ga je u periodu od 2000. do 2018. godine, kada je svima sve bilo u redu.

* Šta mislite o optužbama protiv lidera JS Dragana Markovića Palme o navodnom podvođenju devojaka?

- Mislim da pre nego nekoga optužite u javnosti za bilo šta, treba prvo da odete u policiju i tužilaštvo. Ne postoji osoba na svetu koja neće osuditi podvođenje, silovanje, pedofiliju, ali to se ne radi u javnosti i paušalno, jer tako nekome možete i da uništite život, a da se ispostavi da su optužbe neistinite. S druge strane, ako je stvarno neko kriv, veća je šansa da se pravno izvuče i ne odgovara ukoliko se prvo slučaj pusti u javnost, pa tek onda među institucije koje se time bave. Marković mi nije ni prijatelj, ni poznanik, niti sam sa njim ikada sarađivao. Video sam ga jednom u životu i nemam nikakav interes da ga branim. Čak mi ni ovako lično nije preterano simpatičan, ali optužiti nekoga za ozbiljna krivična dela i unapred mu za to presuditi u javnosti, izuzetno je opasna stvar za čitavo naše društvo. I nije ovo kod nas prvi slučaj presude u medijima, bez dokaza. Bilo ih je u poslednje vreme nekoliko. Nadam se da će istina izaći na videlo i da će, ukoliko je bilo ko odgovoran za bilo koje teško krivično delo, za njega i odgovarati.

SVE PROVERLjIVO OKO VAKCINA

* KAKO tumačite kritike iz Evropskog parlamenta da se nismo snašli oko vakcinacije, a zbog te akcije nas hvale svetski mediji?

- Ukoliko nas kritikuju za nešto što je toliko očigledno i lako proverljivo, za šta nam je ceo svet odao priznanje na uspešnosti, zašto onda verovati u objektivnost i dobronamernost ostalih kritika koje su nam upućene i na neke druge teme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!