INTERVJU - FRANCUSKI POLITIČAR ANDREJA KOTARAC: Evropska solidarnost je bajka, Beograd je očitao lekciju Briselu

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

25. 04. 2021. u 10:00

EVROPSKA solidarnost je bajka. Hteli su da nas ubede u to da ćemo biti efikasniji u nabavci vakcina ako se ujedinimo, a to uopšte nije tako.

ИНТЕРВЈУ - ФРАНЦУСКИ ПОЛИТИЧАР АНДРЕЈА КОТАРАЦ: Европска солидарност је бајка, Београд је очитао лекцију Бриселу

Foto: V. N.

Nacionalno okruženje je najprirodnije i najefikasnije da se zaštiti sopstvena populacija. Politikom nabavke vakcina Srbija je najbolje pokazala šta je to suverena država. Pokazala je i da je dostojan naslednik Jugoslavije, jer ih je podelila svojim susedima.

To, u razgovoru za "Novosti", ističe Andreja Kotarac (31), francuski političar srpskog porekla, saradnik evroposlanika Ervea Živena u EP i nosilac liste Nacionalnog okupljanja, stranke Marin le Pen na predstojećim regionalnim izborima za region Rona-Alpi.

- Baš u trenutku kada sam preispitivao sopstveni identitet, sa jedanaest godina, bombardovana je Srbija, u čemu je učestvovala i Francuska. Učinila je grešku, zna to sad i sama. Nikada više ne treba da vodi ratove za račun NATO, jer tako ubija svoje saveznike, svoj identitet, suverenitet i ruši sliku o sebi u svetu - kaže Kotarac.

* Pamtimo vas po otvorenom pismu koje ste povodom 100 godina od završetka Velikog rata poslali pokojnom pradedi...

- Volim Francusku, to je moja zemlja, suverenista sam i patriota, ali za svakog čoveka je važno da ne zaboravi odakle je. Bez korena drvo ne može da stoji. Pradeda Miljko je ratovao sa Francuzima na Solunskom frontu. Kad god bi neko posle rata pomenuo Francusku, on bi ustao iz poštovanja. Govorio je da mu je Srbija prva otadžbina, a Francuska druga.

Foto: V. N.

* Kao mlad političar već ste stekli ime u Francuskoj. Vaš nedavni prelazak iz stranke krajnje levice Žan-Lika Melanšona u nacionalnu desnicu Marin le Pen izazvao je pravi potres...

- Levica i desnica više ne postoje. Postoje, sa jedne strane, liberali poput Nikole Sarkozija ili Fransoa Olanda, koji predstavljaju istu opciju. Svi oni su globalisti, zalažu se za razmenu bez ograničenja, za NATO, a protiv su Rusije. S druge strane postoje patriote, Melanšon je taj put napustio, ostala je samo Marin le Pen, koja je za suverenu i nezavisnu Francusku nasuprot mondijalizmu u kom se govedina kupuje u Južnoj Americi, a ne u komšiluku. EU uništava socijalni sistem koji bi trebalo da štiti građane. Pogubnost takve politike najbolje smo videli tokom pandemije.

* Mnogo je sličnosti među krajnjom levicom i desnicom, a možda je najveća razlika u odnosu prema migraciji?

- Neograničena imigracija uništava francuski identitet. To danas govori samo Marin le Pen. Još je Žorž Marše na čelu francuskih komunista osamdesetih isticao da od masovne migracije najviše koristi imaju velike gazde. To se sada najbolje vidi u Nemačkoj, koja je primila 700.000 Sirijaca i drugih izbeglica, što nije išlo u korist običnih Nemaca, već velikih firmi kojima je nedostajala radna snaga.

UŽIVA U POŽEGI

ANDREJA Kotarac je rođen u Evijanu. Njegov otac Dragan je iz Požege, a u Francusku se doselio sedamdesetih. Majka Fariba je iz Irana, odakle je, kako ističe, otišla neposredno pre islamske revolucije:

- Govorili smo u kući na francuskom. Srpski sam naučio s drugarima, u Požegi. Lepo mi je tamo, imam društvo i idem svakog leta. Poslednji put sam bio ove zime, i pored pandemije.

* Nacionalne snage sve više dobijaju na snazi i u Evropskom parlamentu?

- EP je podeljen na one koji su za NATO i slobodnu trgovinu i one koji se zalažu za interese svoje zemlje. Ljudi se bude. Oko njih su preduzeća koja gube poslove i gase se. Čim je počela pandemija, Marin le Pen je rekla da treba zatvoriti granice, a globalisti da virus nema pasoš. Godinu dana kasnije Makron ih je ipak zatvorio.

* Je li EU, u takvoj situaciji, osuđena na nestajanje?

- Nisam apriori antievropejac. Treba da sarađujemo među sobom, kao unija suverenih država. Ali, strateški domeni, kao što su zdravstvo ili odbrana, moraju da budu pod nacionalnom ingerencijom. EU danas "ubija" Evropu. Srećan sam što u hodnicima EP srećem Bugare, Šveđane, Luksemburžane, slušam različite jezike i upoznajem druge kuluture. Ali, to nije EU. Ona hoće da uniformiše, centralizuje, tehnokratizuje.

* Ima li Srbija svoje mesto u budućoj EU suverenih država?

- To je na srpskom narodu da odluči. Srbija je ispisala stranice evropske istorije, u ratovima za oslobođenje dala ogromne žrtve. Deo je evropske kulture, ima puno toga da ponudi EU koja od nje može mnogo da nauči. Srbija zna šta je to nepravda i kako se boriti za sopstvene interese.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024