JOVANOVIĆ UPOZORIO NA REČI LAVROVA: Diplomata o opasnostima pokušaja odustajanja od Rezolucije 1244

Tanjug

21. 04. 2021. u 19:24

PREDSEDNIK Beogradskog foruma za svet ravnopravnih i nekadašnji ministar inostranih poslova SRJ Živadin Jovanović skreće pažnju da, kako kaže, šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov nije zbog neobaveštenosti ili nerealne procene dao izjavu o opasnosti "pokušaja odustajanja" od Rezolucije 1244.

ЈОВАНОВИЋ УПОЗОРИО НА РЕЧИ ЛАВРОВА: Дипломата о опасностима покушаја одустајања од Резолуције 1244

Foto: EPA/ilustracija

Jovanović je u pisanoj izjavi upitao da li se u te "pokušaje", možda, ubraja "zakulisno angažovanje Slovenije za prekrajanje granica koje pretpostavlja bar dva "odustajanja" - od Dejtona i od Rezolucije 1244.

Kaže da je izjava Lavrova tokom nedavne posete šefa sprske diplomatije Nikole Selakovića Moskvi, da "u pokušajima odustajanja od Rezolucije 1244 vidimo opasnost" kada je govorio o pitanju budućeg statusa Kosova i Metohije privukla pažnju naše javnosti.

On je, međutim, dodao da u izveštajima medija o toj poseti nema naznaka ko "pokušava da odustane" od opšte-obavezujućeg pravnog dokumenta najodgovornijeg organa za pitanja mira i bezbednosti.

Jovanović je rekao da je Lavrov ponovio podršku Rusije principijelnim stavovima i legitimnim interesima Srbije, da Kosovo i Metohija treba da ostanu prioritet SB UN, kao i da rezolucija 1244 treba da se izvrši u celini.

Naveo je i da, sudeći po izveštavanju medija, prva poseta ministra Selakovića Moskvi protekla u znaku afirmacije značajnih dostignuća u saradnji i obostrane odlučnosti da se trend jačanja strateških odnosa nastavi i u narednom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)