VUČIĆEVA POLITIKA JE OD SRBIJE STVORILA LIDERA: Fajnenšel tajms hvali Srbiju - EU treba da se stidi

Novosti online

13. 04. 2021. u 21:33

FAJNENŠEL tajms objavio je tekst o "vakcina diplomatiji" srpskog predsednika Aleksandra Vučića u kojem se objašnjavaju kako je Srbija postala lider u regionu, ali i Evropi.

ВУЧИЋЕВА ПОЛИТИКА ЈЕ ОД СРБИЈЕ СТВОРИЛА ЛИДЕРА: Фајненшел тајмс хвали Србију - ЕУ треба да се стиди

D.Milovanović

U betonskoj dvorani iz doba socijalizma pored reke Save, Srbija menja svoju međunarodnu reputaciju i pokazuje da diplomatija vakcina ne pripada samo globalnim silama  - ovim rečima počinje članak u Fajnenšel tajsu.

List navodi da predsednik Aleksandar Vučić ima dobre odnose sa Pekingom i Moskvom, te da je naručio milione vakcina i sa istoka i sa zapada. Kao rezultat toga, Srbija je među prvim evropskim zemljama koja "upravlja ubodima" proizvedenim u Kini, zajedno sa ruskim Sputnjikom V, Fajzerom, AstraZenekom i Modernom. Do sredine aprila, gotovo 43 doze su date na svakih 100 ljudi.

Oni takođe navode da je Beograd podelio vakcine sa zemljama regiona, te da su desetine hiljada ljudi sa celog Balkana u poslednje vreme dolazi u Srbiju da se vakcinišu.

U tekstu se govori i o nekadašnjoj Jugoslaviji i o tome kako su odnosi na Balkanu bili donedavno uzdrmani, čak i neprijateljski, ali je sada stupilo jedno novo razdoblje u odnosima, a sve to zahvaljujući predsedniku Srbije i njegovoj nesebičnoj odluci da podeli vakcine sa građanima okolnih zemalja.

"Mnogi u regionu sada sa zahvalnošću gledaju na uspeh Srbije u vakcinaciji. Ovakvo pozicioniranje Beograda kao regionalne prestonice vraća se u drugo doba, kada je Beograd bio glavni grad Jugoslavije i središte pokreta nesvrstanih - politike uravnoteženja koju je tada kreirao maršal Josip Broz Tito", piše Fajnenšel tajms, te dodaju:

"Početkom marta, Vučić je lično isporučio 10.000 doza vakcine AstraZeneca u Bosnu i Hercegovinu, nakon sličnih donacija Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. NJegova vlada nastavlja da donira doze širom Balkana, dok je EU tek krajem marta dala Bosni prvih 49.800 doza, nabavljenih putem mehanizma Kovaks".

Zbog toga što je Srbija imala vakcine prva, zbog toga što ima širok spektar ponude vakcina, kao i zbog "vakcina diplomatije" Vučić je ponizio Evropsku uniju koja to sebi nije smela da dozvoli, piše Fajnenšel tajms.

Foto: Printskrin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

Nevena

14.04.2021. 06:53

Zahvaljujuci predsedniku Vucicu koji je uspeo da nabavi milione vakcina, ali i nesebicno je odredjen broj istih darivao komsijama, za Srbiju se daleko culo. Naravno u pozitivnom kontekstu.

Rade

14.04.2021. 06:56

Zahvaljujuci predsedniku Vucicu Srbija je postala lider regiona u vakcinisanju ali i dobar primer solidarnosti sa komsijama, sto su mnogi strani mediji propratili i izneli sve pohvale na njegov racun.

Sofija

14.04.2021. 07:06

Србија је мудром политком успела да се снађе у корна кризи из њеноф примера могу да уче и дреуге земље

Goran

14.04.2021. 07:36

Zahvaljujući Vučiću Srbija je uspela svojim gradjanima da obezbedi četiri vrste vakcina protiv kovida, što čak i mnogo razvijenije zemlje nisu uspele.

Milena

14.04.2021. 07:55

Aleksandar Vučić je uradio veliki posao za svoj narod na vreme im je obezbedio dovoljno vakcina. Kao i za nesebičnu pomoć regionu sve pohvale čoveku koji se sam izborio u vreme kada ni mnogo jače zemlje ne mogu da zbrinu svoje stanovništvo.

Vandicar

14.04.2021. 08:24

Objektivno i istinito informisanje se sa zapada ovim tekstom moze postepeno vracati na scenu ako bi se nastavilo sa zeljom da se politički diskurs zapada uravnotezi sa potrebom za mirnim resenjima stanja na Balkanu. Moderni politicari, a i oni balkanski, ne mogu vise da budu u konfliktu sa drugima, priuceni populisti već obrazovani, mudri, kooperativni, razumni i eticni vizionari i diplomate.

Spijun84

14.04.2021. 09:16

Bili smo na ivici ambisa.sve s e prodavalo,gasilo,rasto kriminal,korupcija..Sad od jednom Srbija se gradi,otvaraju fabrike,kriminalci iza brave..E u takoj Srbiji zelimo da zivimo.

Sasa

14.04.2021. 09:30

ЕУ је у овом случају подбацила,и то много,док је Србија повукла праве потезе,и то сви виде! Када би мање гледали сопствене интересе,а мало више се занимали за људе,и њихове животе,другачији би резултати били и у Еу!