"POTPUNI APSURD, STANJE PONIŽAVAJUĆE": Selaković upozorio svet na napade na srpske svetinje na KiM!

Tanjug

13. 04. 2021. u 17:35

ŠEF srpske diplomatije Nikola Selaković danas je u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj KiM, posebno ukazao na brojne fizičke napade na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu, ističući da se samo tokom dve nedelje, čak sedam pravoslavnih objekata u pokrajini našlo se na meti vandala, ali skrenuo pažnju i na slučaj manastira Dečani.

ПОТПУНИ АПСУРД, СТАЊЕ ПОНИЖАВАЈУЋЕ: Селаковић упозорио свет на нападе на српске светиње на КиМ!

Foto: Ž. Knežević

Selaković je istakao da je ponižavajuće stanje u kojem se nalazi srpska kulturna i duhovna baština na prostoru KiM, uključujući i četiri spomenika koji su uvršteni na Listu svetske baštine Uneska - Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Pećka Patrijaršija.

Naveo je i da je manastir Visoki Dečani najčešće napadani objekat kulturne baštine na KiM.

- Umesto rešenja za problem ugroženosti srpske baštine, koja je i vredan deo evropskog hrišćanskog nasleđa, Priština je reagovala negacijom problema i tvrdnjom da je samoproglašeno Kosovo oaza verske tolerancije i multikulturalnosti. Takvim pristupom Prištine, srpska kulturna baština se dodatno ugrožava - rekao je Selaković.

On je istakao da je čitav slučaj prerastao u potpuni apsurd, time što je nevladina organizacija koja sebe naziva Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, inače bliska političkim strukturama u Prištini, prošlog vikenda zatražila da se protiv igumana manastira Dečani Save Janjića pokrene istraga zbog ratnih zločina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri