SAVA JANJIĆ O OPTUŽBAMA IZ PRIŠTINE: Blaženi ste kada vas sramote i progone lažući

D.Zečević

12. 04. 2021. u 08:07

IGUMAN manastira Visoki Dečani Sava Janjić nazvao je “lažima i uvredama” optužbe za ratne zločine koje su iznete na njegov račun u pojedinim prištinskim medijima a koje je plasirao Savet za zaštitu ljudskih prava iz Prištine.

САВА ЈАЊИЋ О ОПТУЖБАМА ИЗ ПРИШТИНЕ: Блажени сте када вас срамоте и прогоне лажући

Foto: Tanjug

Janjić je povodom lažnih optužbi o navodnim ratnim zločinima koje je izneo ovaj tzv. Savet a preneli prištinski mediji oglasio na tviter nalogu :

- Povodom laži i uvreda na moj račun u nekim kosovskim medijima, mogu samo da odgovorim rečima Gospodnjim:  ”Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rđave riječi, zbog mene. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima- poručio je Janjić na Tviteru.Inače,prethodno je Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio istragu protiv igumana Janjića zbog navodnih ratnih zločina.Povodom ovih optužbi oglasila se Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju koja je odbacila kao neosnovane optužbe na račun Janjića i ocenila ih kao pokušaj kosovskih Albanaca da se prikrije istina o ugroženosti tog svetog mesta.

- Optužbe koje su danas plasirane na račun igumana manastira Visokih Dečani, oca Save Janjića pažljivo su smišljene da bi se zamaskirala prava istina o ugroženosti ovog svetog mesta, koje se zbog učestalih napada ekstremista punih 20 godina nalazi pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga. Takve besmislene optužbe, ne samo da nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti, nego su i licemerni pokušaji da se teze zamene i monasi proglase ratnim zločincima. Njima se, međutim, dodatno crta meta na čelo igumana Dečana, a ova svetinja proglašava legitimnom metom, jer joj se osporava njen duhovni i verski značaj i uloga?! -ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM i dodaje da od trenutka kada je organizacija "Evropa nostra" svrstala manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženih lokaliteta u 2021. godini, ne prestaju pokušaji Prištine da relativizuje ovo činjenično i dokazima potkrepljeno stanje.

- Niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsekao glavu 1999. godine. Zato su apsurdni pokušaji da se samozvano Kosovo samoproglasi oazom multikulturalnosti i verske tolerancije, kada svakodnevno imamo incidente na terenu o kojima je obaveštena i Evropska unija, kao i sve relevantne međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji-zaključuje se u saopštenju za javnost Kancelarije za Kosovo i Metohiji povoodom optužbi albanskih vlasti na račun igumana Visokih Dečana Save Janjića.

SRPSKA LISTA - NAJOŠTRIJA OSUDA

I Srpska lista najoštrije je osudila pritisak Saveta za ljudska prava na igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića i Srpsku Pravoslavnu Crkvu uopšte zbog izrečene istine o ugroženosti srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, koja je konstatovana od strane nezavisnih međunarodnih institucija, i ovom prilikom javno pozivamo Vladu u Prištini i ostale institucije da se ograde od ovakvih stavova a odgovorne koji sprovode kampanju kriminalizacije oca Save Janjića pozovu na odgovornost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)