TIRANA POMAGALA OVK NA SVE NAČINE: Teroristi žrtve odvodili i mučili i u Albaniji

S. S. R.

05. 04. 2021. u 09:00

U OPTUŽNICI protiv bivših komandanata tzv. Oslobodilačke vojske Kosova - Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija - pred Specijalnim sudom za ratne zločine na KiM, u Hagu, navodi se 118 incidenata tokom kojih su žrtve mučene u Albaniji, u mestima Cahan i Kukeš, ali i na još neodređenim lokacijama.

ТИРАНА ПОМАГАЛА ОВК НА СВЕ НАЧИНЕ: Терористи жртве одводили и мучили и у Албанији

Foto: Printskrin

Taj podatak otkriven je u zahtevu odbrane nekadašnjeg komandanta terorističke OVK Kadrija Veseljija, čija odbrana zahteva da se ovi zločini izbace iz optužnice, jer sukoba nije bilo u Albaniji. Advokat Ben Emerson tvrdi da "nema dokaza da su se oružana neprijateljstva OVK i srpskih snaga prelila unutar Albanije, te da nije dokazano da je OVK imala kontrolu nad Albanijom".

Ipak, optužbe bacaju sasvim drugačije svetlo, jer se jasno navodi da su Srbi, Romi i nelojalni Albanci mučeni i van Kosova i Metohije. To je u svom izveštaju o trgovini organima Srba detaljno napisao i izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

ODBRANI SPORNI I DATUMI

VESELjIJEVA odbrana zahteva ne samo izbacivanje zločina iz Albanije, već i svih onih koji su se desili pre sredine 1998. godine ili posle juna 1999. godine. Poznato je da su napadi na Srbe posebno pojačani posle završetka bombardovanja i odlaska naše vojske sa KiM. Inače, sud se bavio zločinima od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže, za "Novosti", da smatra da advokati proceduralnim pitanjima pokušavaju da odugovlače proces, što, recimo, često čine, pokušajima da osporavaju sud.

- Mi smo bili u ratu sa terorističkom grupom koja je nasilno prevodila naše državljanje u Albaniju. A da je Albanija bila umešana, više je nego očigledno. Oni su pružali pomoć u napadima na Paštriku sa ciljem da se probije državna granica, iz Albanije su išli kopneni napadi, odatle je naoružanjem delovala albanska armija. Na teritoriji Albanije su bili logori i o tome govori i Dik Marti - kaže Drecun i dodaje da je jasno da je Albanija bila saučesnik.

Drecun ističe i da je optužnica dobro napisana i da teško da mogu da je poljuljaju ovakvi potezi advokata.

Tači i njegovi ratni drugovi terete se za ratne i zločine protiv čovečnosti, mučenja, kidnapovanja i prisilna zatvaranja najmanje 407 ljudi, od koji je 98 ubijeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!