VAKCINE NISU PITANJE GEOPOLITIKE VEĆ HUMANOSTI: Selaković u intervjuu za italijanske medije

Tanjug

02. 04. 2021. u 19:52

SRBIJA uspešno nastavlja sa svojom kampanjom vakcinacije protiv kovida 19 u kojoj se nije rukovodila geopolitičkim razlozima, već namerom da se spasu ljudski životi, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u intervjuu za italijansku agenciju Nova tokom dvodnevne posete Rimu.

ВАКЦИНЕ НИСУ ПИТАЊЕ ГЕОПОЛИТИКЕ ВЕЋ ХУМАНОСТИ: Селаковић у интервјуу за италијанске медије

Nikola Selaković / Foto P. Milošević

„Mislim da to nije geopolitička misterija već plod potpuno drugačijeg pristupa“, izjavio je Selaković, komentarišući uspeh Srbije u nabavci vakcina protiv kovida.

Prema njegovom mišljenju, trka za vakcinama protiv kovida „nije geopolitičko pitanje, već pitanje očuvanja zdravlja populacije“ i „kada postoji takav prioritet, ne deluje se kroz geopolitičku prizmu već humanošću“.

Selaković je konstatovao da je mala i ne tako bogata zemlja kakva je Srbija, doprinela fondu Kovaks za vakcine tako što je unapred platila 4,8 miliona evra, ali da od tada nije dobila ništa preko tog programa.

"To pokazuje da smo bili prinueni da tražimo vakcine na bilateralnom planu. I nabavili smo različite vakcine, dve zapadne i dve istočne, pružajući našim graanima potpunu slobodu izbora koju će vakcinu primiti: Fajzer-BajonoNtek, AstraZeneka, Sinofarm ili Sputnjik Ve”, rekao je.

To, kako je objasnio ministar, važi i za političko rukovodstvo, navodeći da se premijerka Ana Brnabić vakcinisala se vakcinom Fajzer, predsednik Skupštine Ivica Dačić vakcinom Sputnjik Ve, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar vakcinom Sinofarm i da su "svi su zaštićeni na isti način“.

Naravno, pojasnio je Selaković, to je i rezultat velikog truda predsednika Aleksandra Vučića, kome, kako ističe, nije predstavljalo problem da direktno razgovara sa predsednicima Rusije i Kine, Vladimirom Putinom i Si Đinpingom, kao i sa rukovodstvom farmaceutskih kuća, kako bi pronašao najbolji način da doe do vakcina.

Srpski ministar spoljnih poslova je potom istakao da je Beograd čak podelio vakcine sa susednim zemljama.

"Pokazali smo da ne mislimo da samo graani Srbije treba da uživaju dobrobit, već smo podelili vakcine i pokušavamo da ih podelimo sa drugim zemljama Zapadnog Balkana“, istakao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri