I LOŠ GLAS DOVOLJAN ZA POSTUPAK: Tužilac može samostalno da reaguje u slučaju računa u inostranstvu, ne mora da čeka prijavu protiv Đilasa

V. N.

30. 03. 2021. u 11:00

NAKON brojnih dokaza koje su "Novosti" objavile o tajnim računima i milionima kojima lider SSP Dragan Đilas raspolaže u inostranstvu, od Mauricijusa, preko Švajcarske i Hongkonga do SAD, istragu su već pokrenule Poreska uprava i Uprava za sprečavanje novca, a sledeće na redu je - tužilaštvo.

И ЛОШ ГЛАС  ДОВОЉАН ЗА ПОСТУПАК: Тужилац може самостално да реагује у случају рачуна у иностранству, не мора да чека пријаву против Ђиласа

Foto: Milena Anđela

Kako objašnjavaju stručnjaci, da bi tužilaštvo pokrenulo postupak, nije potrebno da im se podnese krivična prijava, dovoljno je da do njih "dopre glas" da postoji sumnja da je neko delo počinjeno. To se odnosi i na napise koji se objavljuju u medijima.

Kako naglašavaju, tužioci su u obavezi da svakodnevno prate dnevnu štampu, kao i druge vrste medija, i ako zaključe da postoji nešto što liči na krivično delo, dužni su da pokrenu postupak po službenoj dužnosti, kako bi se proverilo to što je napisano ili izrečeno.

Tužilaštvo, kao državni organ, ima instrumente da dođe do svih potrebnih podataka. Ukoliko se sumnja da je delo počinjeno u inostranstvu, ide se preko međunarodne pravne pomoći. U suprotnom, policiji se izdaje nalog za prikupljanje potrebnih obaveštenja, tačnije svih dokaza, koji se zatim dostavljaju tužilaštvu i na osnovu kojih se zaključuje ima li elemenata za pokretanje postupka.

IMA 67,9 MILIONA

PREMA informacijama i dokumentaciji do koje je došao naš list, Đilas raspolaže sa najmanje 53 računa u čak 17 zemalja. Na ovim kontima ukupno se nalazi 67,9 miliona dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati