OPET PRETI VELIKOM ALBANIJOM: Haradinaj na godišnjicu NATO agresije ponovo provocirao, Zapad uporno ćuti

S. Rovčanin - Tomković

24. 03. 2021. u 21:57

BIVŠI premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj u sredu je opet pustio u etar svoj pakleni plan o stvaranju "velike Albanije" i poručio "da će se Kosovo, ako ne postane članica UN ili NATO, priključiti Albaniji".

ОПЕТ ПРЕТИ ВЕЛИКОМ АЛБАНИЈОМ: Харадинај на годишњицу НАТО агресије поново провоцирао, Запад упорно ћути

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

On je i ranije najavljivao da će 2025. tražiti referendum na ovu temu, ukoliko se lažna država ne nađe među članovima ovih organizacija.

- Ako ne dobijemo zasluženo mesto u UN i NATO, nećemo ostati sami, nećemo ostati bez porodica, mi smo albanska nacija, pridružićemo se našoj albanskoj porodici - poručio je u sredu Haradinaj prilikom posete Glođanu, u opštini Dečani.

On je naveo da "Kosovo ima dugu istoriju, hiljadu godina pripada svojim građanima".

- Prisiljeni smo na takav potez zbog toga što nas EU drži izolovanim i što se ignoriše vizija da Kosovo postane deo EU, NATO i UN.

Inače, o ratnim zločinima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova i Haradinajevim drugovima po oružju u sredu se govorilo u Hagu. Statusna konferencija, u procesu koji se pred Specijalnim sudom za ratne zločine na KiM vodi protiv bivših komandanata tzv. OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija prošla je u znaku upornih insistiranja odbrane da im se obelodani što više podataka o svedocima i odgovorima tužilačkog tima da je bitna njihova zaštita.

Rasprava o proceduralnim pitanjima, toku obelodanjivanja dokaza i dokle se stiglo sa istragama tužilaca i odbrane, poklopila se sa danom obeležavanja 22. godišnjice NATO agresije na našu zemlju. To nije promaklo ni Tačijevom advokatu Dejvidu Huperu koji je rekao da je "danas dan kada je NATO počeo ofanzivu kako bi zaustavio srpsku agresiju protiv onoga što je kasnije postalo Kosovo".

Advokati odbrane su insistirali da dobiju audio i video zapise razgovora sa svedocima, a ne samo transkripte. Huper je naveo da vide snimke kako bi uporedili prevod, koji, navodno, često nije dobar. Odbrana je govorila i da žele da vide "držanje svedoka i način na koji govore".

- Postoje audio i video zapisi za većinu razgovora. Ipak, mi ne posedujemo softver koji bi nam pomogao da zaštitimo njihov identitet na snimku, zato šaljemo transkripte. Nema grešaka u prevodu kada je reč o zapisnicima. Izjave na albanskom su transkribovane na albanskom, isto je i sa engleskim - istakla je Kler Loson iz tužilačkog tima specijalnog tužioca Džeka Smita.

U polemiku se umešao i sudija Nikolas Giju, koji je pitao:

- Zar vam transkripti koje dobijete na albanskom i engleskom nisu dovoljni za poređenje zbog prevoda?

On je kasnije doneo odluku da se zapisi ne moraju obelodanjivati odbrani, ako postoje transkripti.

ADVOKAT IZ BUŠOVOG TIMA

MEĐU Tačijevim advokatima u sredu je bio i Pjer Ričard Prosper. On je javnosti poznat kao ambasador za ratne zločine SAD, tokom administracije Džordža Buša. Govorio je o tome da odbrana Tačija još nije spremna da počne svoju istragu, jer ne znaju kojim dokazima tužioci raspolažu. On je video- linkom pričao da ne može da putuje na tzv. Kosovo, jer ga je Vlada SAD označila nebezbednim zbog kovida, a sudu se izvinio zbog tišeg govora, jer je "u SAD tokom konferencije ponoć, pa ne želi da probudi ukućane".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda