KURTI ODBIJA ZSO I POMINJE "DUGOVE": U Prištini nova vlada i stare ucene za nastavak dijaloga

D. R. Đorđević

23. 03. 2021. u 09:22

NAKNADU za oštećenu imovinu i ratna stradanja, izvinjenje, ali i oko tri milijarde evra duga Prištini, Aljbin Kurti stavio je u prvi plan kada je reč o dijalogu sa Beogradom, osporavajući pritom Zajednicu srpskih opština.

КУРТИ ОДБИЈА ЗСО И ПОМИЊЕ ДУГОВЕ: У Приштини нова влада и старе уцене за наставак дијалога

Arhiva

Sve to Kurti je izgovorio uoči jučerašnje sednice parlamenta u Prištini, na čijem dnevnom redu je bio njegov izbor za premijera i glasanje o ministarskom timu.

Na okruglom stolu na temu "Kako dalje sa dijalogom", koji je organizovala Kosovska fondacija za otvoreno društvo, on je povodom ZSO izjavio da ne može postojati "jednoetnička zajednica", pozivajući se na presudu Ustavnog suda u Prištini.

Što se tiče njegove opaske da ZSO ne može da bude jednoetnička zajednica, on se tu, očigledno, "hvata" za stavku u odluci ustavnog suda o principima ZSO iz 2015. godine, u kojoj se kaže da je "sud zabrinut u pogledu poštovanja različitosti zajednica stanovnika u opštinama članicama i odražavanja ove različitosti u kadrovskoj strukturi Zajednice".

Šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže, za "Novosti", da su opštine koje treba da budu deo ZSO većinski srpske, ali da u njima žive i Albanci.

- Međutim, nije ovde u pitanju nacionalnost onih koji u tim opštinama žive, već to da su Srbi građani drugog reda. Ako se Kurti već poziva na odluku ustavnog suda, onda treba da vidi da u njoj stoji i da ZSO mora da se formira po Prvom briselskom sporazumu, iako se ukazuje na neke nejasnoće o prirodi ZSO. U Briselu je dogovoreno da će pravni okvir u Prištini biti usklađen sa postignutim sporazumima, a ne obrnuto, tako da su ovakve Kurtijeve izjave samo traženje izgovora da se ZSO ne formira - smatra Drecun.

On kaže da je potpuno jasno da je pre dogovora o Zajednici nedostajao mehanizam za zaštitu srpskog naroda i da je on pronađen u ZSO, a da je takav mehanizam postojao, da onda ne bi ni bilo potrebe za ZSO. Drecun kaže i da nema predstavu o tome šta Kurti podvodi pod dugove Beograda od tri milijarde evra, ali da je evidentno da se on ponaša neodgovorno i da samo postavlja prepreku za preprekom da se nastavi dijalog:

- Prvo je rekao da treba da se razgovara o nestalima, a sada vrti priču o ratnoj odšteti, a nikada da kaže kada će da se vrati imovina srpskom narodu koja je oteta i popaljena, niti kada će da počnu da se poštuju interesi srpskog naroda na KiM.

U ZSO, podsetimo treba da uđe deset opština: Leposavić, Zvečan, Severna Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Parteš, Ranilug, Novo Brdo, Gračanica, Štrpce i Klokot.

Inače, pre tri godine, predsednik Aleksandar Vučić ukazao je da je plan Prištine da zauzme sever KiM i da promeni etničku strukturu u sredinama južno od Ibra do 2030. godine, tako da sve srpske sredine, osim Štrpca, budu sa većinskim albanskim stanovništvom. Kako je tada naveo, postojale su studije i za Gračanicu i za Novo Brdo, sa projekcijama kada će u njima Albanci postati većina.

Sa promenjenom etničkom strukturom pomenutih opština dovelo bi se u pitanje njihov ulazak u ZSO.

SABIRALI I DO 22 MILIJARDE?!

ŠTA Kurti podrazumeva pod dugovima Beograda koji iznose tri milijarde evra nije poznato, a pre nekoliko godina ekonomski stručnjaci iz Prištine baratali su sumom od 22 milijarde evra. To bi, po ovoj proceni, trebalo da pokrije navodnu ratnu štetu koju je nanela Srbija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri