REZULTATI ISTRAŽIVANJA "NOVOSTI": Andrijana Nešić u uživo programu pokazala veliku šemu Paskala Šmita (FOTO)

Novosti online

22. 03. 2021. u 09:57

POMOĆNIK glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" za digitalna izdanja Andrijana Nešić izjavila je u jutarnjem programu TV Pink da

РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА НОВОСТИ: Андријана Нешић у уживо програму показала велику шему Паскала Шмита (ФОТО)

Foto: Printskrin TV Pink

- Sve kolege koje su po njegovom mišljenju nepodobne da budu novinari je uvredio. Ja sam mu postavila pitanja, on je prokomentarisao moj izgled. Posle toga je opet rekao da smo mi "lažovi" i da neće odgovara na pitanja, ali je odgovarao na pitanja novinarima koji su po njegovom mišljenju bili podobni - rekla je Nešić.

Šema

Nešić je podsetila i na istraživanje KRIK-a o Draganu Đilasu.

- Ja sam mu postavila i pitanje za temu koju je istraživao KRIK. Niko ne pominje više to istraživanje, a po kom je Đilas bio suvlasnik 26 firmi dok je bio gradonačelnik. On ne želi ni to da objasni. Druge kolege nisu pokrenule tu temu, kao da se skrenula pažnja sa toga - izjavila je Nešić.

Foto: Printskrin TV Pink

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović rekao je da istraživački novinari svakog dana otkrivaju neke nove činjenice o računima Dragana Đilasa koje mogu da ukazuju na neku drugu povezanost.

- Stekli su se uslovi za postupanje Uprave. Krenuli smo u istragu. Svakim danom se otkriva neka nova činjenica i nešto što bi moglo da ukaže i na neku drugu povezanost. Mi možemo da da blokiramo tekuće račune čak i na osnovu usmene odluke, odnosno naloga direktora Uprave. Naravno, prvog sledećeg dana to mora da prati i pisano obrazloženje. Mi možemo da damo rok od 3 dana da se najpre tužilac informiše, a da potom traži od suda odluku kojom se ta sredstva najpre privremeno ograničavaju, tj. privremeno blokiraju do kraja postupka - rekao je Radovanović i dodao da se protivpravno stečena imovinska korist uvek oduzima.

Foto: Printskrin TV Pink

Dušan Stojaković iz "Večernjih novosti" podsetio je da se Paskal Šmit, supotpisnik brojnih računa sa Draganom Đilasom i Gojkom Đilasom, povezan sa čak 30 firmi u poreskim rajevima.

- To može biti neka vrsta upustva za daljim traganjem za tim novcem. To sve naši čitaoci mogu videti u današnjim "Novostima" - rekao je Stojaković i osudio ćutanje medijskih udruženja povodom napada na koleginicu Nešić.

Stojaković je podsetio da novinari nisu oni koji su podobni nekim silama ili pojedincima.

- Zato mi je još tužnija priča što kolege ne mogu da pokažu elementarnu kolegijalnost. Mi nismo ni optužili, ni presudili, već smo samo ukazali na činjenicu da Dragan Đilas ima račune, iako tvrdi suprotno. Došli smo do materijalnih dokaza. Zar smo trebali da ih ostavimo u fioci? Obavestili smo javnost - rekao je Stojaković.

Foto: Printskrin TV Pink

On je istakao da vređanje novinara sklanja fokus sa pitanja.

- Vređajte nas, istrpećemo, ali odgovorite na pitanja - Da li imate račune i ko je Paskal Šmit? - rekao je Stojaković.

Govoreći o šemi Paškala Smita, Radovanović kaže da je važno ispitati da li se radi o povezanim licima.

- Saradnik i Paškal Smit jesu saradnici, tj. povezana lica. Dva lica su povezana kada su dva lica u vlasničkoj strukturi ili je jedno lice u vlasničkoj, a drugo u upravljačkoj strukturi ili dva lica koja imaju stvarno vlasništvo nad jednim društvom. Odgovornost je lična i ne može neko odgovorati za saradnikove postupke, ukoliko se ne dokaže da su radili zajedno. Zbog toga, sve to ćemo proveriti - rekao je Radovanović. 

Nešić je istakla da "Novosti" niko nije stao sa pisanjem.

- Svim građanima treba objasniti odakle taj novac i kako je stigao na te račune - rekla je Nešić.

Ona kaže da nije uplašena, ali da joj nije prijatno, međutim da ne treba tom pričom skrenuti sa teme o računima Dragana Đilasa.

- Ja sam uveče dobila poziv od koleginice koja izveštava iz Bele kuće koja kaže da nikada nije dobila uvrede od Trampa i Bajdena, iako im postavlja komplikovana pitanja. Da ne skrećemo pažnju sa računa iz Hong Konga, Švajcarske i sa Mauricijusa - istakla je Nešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu