NISKA STOPA RAJ DA SE KRIJU STOPE: Ofšor jurisdikcije nude atraktivne uslove poslovanja za kompanije u vlasništvu nerezidenata

V. N.

17. 03. 2021. u 19:25

OBEZBEĐUJU niske poreze i prilično jednostavne propise poslovanja. Rad u ofšor zonama skoro po pravilu garantuje privatnost. Poreske oaze nerezitentima nude podsticaje za smanjenje nameta, zaštitu imovine, poverljivost računa...

НИСКА СТОПА РАЈ ДА СЕ КРИЈУ СТОПЕ: Офшор јурисдикције нуде атрактивне услове пословања за компаније у власништву нерезидената

Kajmanska ostrva / Foto Depositphotos

Ove zone pružaju liberalnije finansijsko okruženje, ali ne postoji jedinstveni set privilegija koje omogućavaju. Spisak ovih rajeva prilično je dug i na njemu su i države koje svoje građane poreski ne štede. To su, između ostalog, Kipar, Estonija, Gibraltar, Malta, Velika Britanija, Bahami, Antiga, Kukova Ostrva, Mauricijus, Sejšeli, Brunei, Singapur, Hongkong, Panama i Belize.

Ofšor zona je, tako, pre svega oznaka seta korporativnih i poreskih zakona koji regulišu poslovanje kompanija u vlasništvu nerezidenata. Neke države olakšavaju upravljanje korporacijama osnovanim u njihovoj nadležnosti, poput Dominikanske Republike, dok pojedine nude atraktivne investicione i finansijske usluge, baš kao Kajmanska ostrva. Upućeni razlikuju i one, poput Nevisa, koje su postale poznate po snažnim zakonima o zaštiti imovine i privatnosti. Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države, u pojedinim delovima, nerezidentima omogućavaju porez na dobit od nula odsto, ali to ne važi za domaće poslodavce. Oni, s druge strane, plaćaju visoke poreze i obavezuju ih strogim uslovima.

- Formiranje stranog pravnog lica u inostranstvu može u velikoj meri da smanji poreski račun, posebno ako je reč o preduzeću koje ima prihode iz stranih izvora - objašnjavaju na portalu posvećenom svetskim ofšor zonama. - U zavisnosti od toga gde živi vlasnik, praktično je moguće eliminisati poreski teret. Svakako je moguće smanjenje poreza. Diverzifikacija nečije imovine kroz više holding kompanija i ofšor bankarskih računa širi rizik i omogućava veću sigurnost u slučaju bankrota, zaplene ili oduzimanja imovine. Globalizacija kompanije otvara niz drugih mogućnosti, uključujući pristup regionalnim investicijama, smanjenju poreza, trgovini.

Vlasnici traže raj po svojoj meri. Najbolja ofšor zemlja za zaštitu imovine, kažu upućeni, jesu Kukova Ostrva, dok Nevis garantuje najveću tajnost. Za najbolje mesto za otvaranje ofšor korporativnog računa važi Singapur.

- Ne postoji jedinstveno najbolje mesto za otvaranje ofšor bankarskog računa, jer to zavisi od okolnosti i potreba - objašnjavaju upućeni. - To će odrediti prema tome da li je nekom potreban trgovački račun, na koji će preneti imovinu, državljanstvo, prebivalište i iznos kapitala. Međutim, u Singapuru se nalaze neke od najsigurnijih banaka na svetu.

S druge strane, ako je u pitanju lakoća otvaranja računa, Belize su pravo mesto za to. Dosadašnje iskustvo Kajmanska ostrva preporučuje kao najbolju zemlju za smanjenje poreza, koja su adresa nekim od najvećih svetskih korporacija i fondova.

NAJPOPULARNIJE DESTINACIJE

MEĐU najpopularnijim ofšor zonama su američka država Delaver, Karibi na Britanskim Devičanskim Ostrvima, pa Kajmanska ostrva. Popularna je i kombinacija na ostrvu Kurasao, koji zapravo pripada Holandiji. Česta adresa su i Belize i Panama u Latinskoj Americi, Sejšeli, ostrvo Man kod Engleske, Maršalova Ostrva u Tihom okeanu. Poslednjih godina je veoma zanimljiv i London siti, koji važi za neku vrstu ofšor centra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)