MINISTARKA OBRADOVIĆ: Sretenje obavezuje da negujemo temelje države-slobodu i demo

Tanjug

15. 02. 2021. u 10:47

SRETENjE nas obavezuje da nikada ne dozvolimo da naš narod pati pod jarmom bilo kakve tiranije, poručila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, uz poruku da svi zajedno imamo obavezu da negujemo slobodu i demokratiju kao temelje naše države.

МИНИСТАРКА ОБРАДОВИЋ: Сретење обавезује да негујемо темеље државе-слободу и демо

Foto: Tanjug

Ona je na Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu, gde je 1835. godine donet prvi Ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski, istakla da je baš na tom mestu rođena moderna Srbija.

"Naš zadatak je da Sretenje ostane živo i bude prisutno u našem društvu, u školstvu, u našim životima i delima, Sretenje nas obavezuje da svaki građanin, svako dete u Srbiji zna koliko dug put je prošla Srbija od mračne Marićevića jaruge, od tada blatnjavog Kragujevca i koliko je plaćena strašna cena za odbranu slobode srpskog naroda", porčila je Obradović.

Kako je navela, Sretenje obavezuje da se sećamo velikana poput Karađorđa i Dimitrija Davidovića, do svih drugih heroja, koji su svoje živote položili na oltar otadžbine.

"Kroz ovaj praznik upoznajemo sebe, gde smo bili, gde smo sada i u kom pravcu moramo da idemo", istakla je ministarka.

Foto: Tanjug

Na Sretenjskoj akademiji obratio se i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, poručujući da je Srbija nakon Sretenjskog ustava dobila slobodu i temelj na kojima počiva današnja država.

"Naša obaveza je da čuvamo taj iskorak i novi život nacije", poručio je Dašić.

Na današnjem programu izveden je igrokaz "Zaveštanje", po tekstu Vladimira Đorđevića u režiji Dragana Jakovljevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)