DŽIHAD ZA PROFESORA: Islamisti nastavljaju da prete Francuskoj i Francuzima, javnost podeljena

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

13. 02. 2021. u 23:18

SVE više malih islamskih država se formira u mnogim predgrađima u našoj zemlji, poručio je Žordan Bardela, potpredsednik francuske stranke Nacionalno okupljanje na čijem čelu se nalazi Marin le Pen, posle njegove posete policijskoj stanici u mestu Trap, tridesetak kilometara jugozapadno od Pariza, u kome živi značajna zajednica građana muslimanske veroispovesti.

ЏИХАД ЗА ПРОФЕСОРА: Исламисти настављају да прете Француској и Французима, јавност подељена

Podsećanje na pokojnog Samijela Patija / Foto AP

Razlog njegove posete bila je podrška profesoru filozofije u srednjoj školi u ovom mestu Didijeu Lemeru koji trenutno živi uz policijsku zaštitu posle odavanja priznanja mučki ubijenom kolegi Samijelu Patiju kome je odrubljena glava. Lemer je tada kritikujući salafizam u Trapu, upozorio na nedostatak državne strategije u borbi protiv radikalnih islamista.

Ovaj profesor filozofije je, između ostalog, istakao da su, od kada je 2000. godine zapaljena sinagoga u Trapu, ovo mesto redom napuštali Jevreji, a zatim i drugi, uključujući i umerene muslimane. Rekao je da se ulicama ovog mesta slobodno kreće 400 osoba upisanih u policijsku kartoteku kao opasno radikalizovana lica. Istakao je i da se radi o početku rata terorom i da je ugroženo francusko nasleđe.

- Svaki put kada uđem u kola, proveravam da li su mi zaključana vrata. Gledam da li me prate. Ne želim da živim u strahu - poručio je ovaj profesor, koji je, u međuvremenu, zbog svega odlučio da napusti posao nastavnika, posle 20 godina predavanja u istoj školi.

Afera s profesorom Lemerom odjeknula je na državnm nivou. Gradonačelnik ovog mesta, levičar Ali Rabe je prethodnih dana u školi gde je predavao ovaj profesor delio flajere u kojima kritikuje njegov odnos prema žiteljima Trapa. Oglasili su se posle toga predsednica pariskog regiona Valeri Pekres, ali u znak podrške, i predsednik regiona Provansa - Alpi -

- Azurna obala Reno Mizelije, tražeći od vlasti da pokrenu proceduru da bi se gradonačelnih razrešio dužnosti.

- Nijedan profesor ne sme da bude napadnut zato što je odao počast Samijelu Patiju i branio republikanske vrednosti - napisalo je, između ostalog, dvoje predsednika regiona.

Rabe, međutim, kaže da je i sam meta pretnji smrću od kada je ova afera izbila u javnost.

DžIHADISTI IŠLI U IRAK

U TRAPU je 2005. razmontirana grupa koja je bila zadužena da regrutuje islamske borce za Irak. Njihov vođa je bio jedan od odgovornih za seriju atentata 1995. godine u Parizu. Od 2014. čak 77 mladih iz ovog mesta sa 32.000 stanovnika otišlo je u džihad u Siriju!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!