PRIŠTINI ZAKONI KAO "ŠVEDSKI STO": Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste, o položaju Srba na KiM i uslovima za povratak

D. Zečević

05. 02. 2021. u 09:23

ПРИШТИНИ ЗАКОНИ КАО ШВЕДСКИ СТО: Далибор Јевтић, потпредседник Српске листе, о положају Срба на КиМ и условима за повратак

Foto Tanjug

ČITAVA javnost mora da zna ono što je nedvosmisleno: Srpska lista je u političkom smislu kuća svih Srba na Kosmetu. Zato ne smemo da dozvolimo da neko koristi glasove Srba zarad svojih ličnih interesa - to, za "Novosti", kaže Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste i aktuelni ministar za povratak u kosovskoj Vladi, a uoči izbora na KiM 14. februara.

Jevtić ukazuje da su politički predstavnici Srba u prošlosti imali brojne prilike da zaštite interese sunarodnika, ali ističe da su sve propuštene zbog brige o sopstvenim interesima:

- Nikada ne mogu da oprostim onima koji su glasali za "nadgledanu nezavisnost" Kosova. Onog trenutka kada je Samostalna liberalna stranka to podržala, izgubili smo značajan mehanizam zaštite kod međunarodnih civilnih predstavnika koji su dotad mogli da zaustave svaku odluku koja nije dobra za nevećinske zajednice - ukazuje Jevtić.

Prema njegovim rečima, ozbiljnijeg povratka Srba na KiM neće biti dok ne bude pravnog mehanizama zaštite privatne imovine:

- Iako se politički predstavnici Albanaca zalažu za poštovanje odluka Ustavnog suda, odluke ne poštuju ni kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani. Oni se prema zakonima ponašaju kao prema "švedskom stolu" - uzimaju samo ono što im odgovara.

On dodaje da je najveća odgovornost na međunarodnoj zajednici koja je prepustila donošenje odluka kosovskim institucijama po političkim ili nacionalnim osnovama.

Govoreći o masovnijem povrtku Srba na KiM, Jevtić ističe da problem mora da se sagleda i pre 1999, jer su i tad ljudi odlazili zbog nestabilne situacije:

- Pokrenućemo inicijativu da se usvoji zakon koji će omogućiti nasledno pravo na povratak, što znači da, ako ne mogu da se vrate stariji, da to mogu njihova deca ili unuci.

"SUNČANA DOLINA" I JUŽNO OD IBRA

ONI koji napadaju projekat "Sunčane doline" sve nazivaju kolonizacijom, što je nedopustivo. Jer, ne vidim razloga zašto Srbin koji je živeo na Kosovu ne bi došao tu da živi ako već ne može da se vrati u Đakovicu ili Uroševac - ističe Jevtić, i dodaje da se zalaže za realizaciju sličnog projekta južno od Ibra koji bi doprineo zatvaranju kolektivnih centara na KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)