KINA ČEKA NOVOG AMBASADORA: Selaković najavio popunjavanje diplomatsko-konzularnih predstavništava

Tanjug

02. 01. 2021. u 22:05

SRBIJA bi ove godine konačno mogla da dobije ambasadore i generalne konzule u približno trećini trenutno upražnjenih mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima zemlje u svetu, najavio je za Tanjug ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

КИНА ЧЕКА НОВОГ АМБАСАДОРА: Селаковић најавио попуњавање дипломатско-конзуларних представништава

Nikola Selaković / Foto Tanjug

Ministar je istakao da se taj posao obavlja postupno, jer država želi da pokaže da ima kvalitetan kadar, koji će interese Srbije zastupati na najbolji mogući način. Šef srpske diplomatije podseća da je u jednom broju predstavništava već istekao četvorogodišnji mandat ambasadorima i generalnim konzulima, tako da će se ući i u postupak imenovanja novih, nakon njihovog opoziva. Među "upražnjenim" mestima je i ambasador Srbije u Kini.

- Vredno radimo na iznalaženju najboljeg mogućeg rešenja za našeg novog ambasadora u Pekingu i kao što smo jednog od najboljih ljudi poslali za ambasadora u SAD, uveren sam da će tako biti i za ambasadora u Kini - rekao je Selaković.

Ministar, koji je resor preuzeo pre nešto više od dva meseca, ističe da su se okolnosti u svetu, kao i pozicija Srbije u njemu promenili, ali se spoljnopolitički ciljevi ne menjaju: zemlja ostaje strateški posvećena evropskim integracijama, a jača i tradicionalna prijateljstva sa Rusijom i Kinom, uz uzdizanje na viši nivo partnerskih odnosa sa SAD.

- Na važnom mestu za Srbiju su dobrosusedski odnosi u regionu, regionalna saradnja, jer se to uklapa u set naših uslova evropskog puta. Ali, i bez evropskog puta, uvek je važno kraj koga živite, sa kim živite, kakve su vam komšije i kakvi su odnosi u komšiluku - kaže Selaković.

Ističe i da je od neprocenjivog značaja pitanje Kosova i Metohije, kao glavnog nacionalnog i državnog pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)