PODRŠKA VRAĆANJU OBAVEZNOG VOJNOG ROKA: Oglasila se Srpska liga

Novosti online

02. 01. 2021. u 17:25

SRPSKA liga pozdravlja i podržava inicijativu ministra odbrane Nebojše Stefanovića da se izvrše sve analize i razmatranja za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka u Vojsci Srbije - ističe Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

ПОДРШКА ВРАЋАЊУ ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОКА: Огласила се Српска лига

Foto: Ministarstvo odbrane

- Srbija zna koliko je važna jaka vojska i dobro pamti i slavi svoje slavne vojskovođe, ratnike i heroje. Nema srpske kuće koja ne pamti našu slavnu istoriju. Danas glasna manjina želi da vojska bude slaba ili da, ne daj Bože, ne postoji. Koliko do juče svi su se rado sećali vojnog roka, morala, discipline, vojničkih uspomena, a onda su se odjednom probudili duhovi koji to kritikuju. Srbija je zemlja heroja, zemlja hrabrih ljudi. Ponosni smo na našu vojsku. Podržavamo zalaganje ministra Stefanovića za snažnu i dobro opremljenu vojsku - napominje Đurđev. 

Foto: Medija centar Beograd

Srbiji bi najviše odgovarao mešovit sistem popunjavanja ljudstva u odbrambenom sistemu države, tako što bi se, za poslove koji zahtevaju visoku stručnost i specijalizaciju, obezbedila adekvatna budžetska sredstva za profesionalne vojnike, a sve ostale formacije bi se popunjavale kroz obavezno služenje vojske u trajanju od devet meseci – stav je Srpske lige (SL) koji samo dobija na aktuelnosti kada sagledamo bezbednosnu situaciju u regionu.

- Sličan, mešoviti, sistem postoji u Nemačkoj, dok obavezno služenje vojnog roka za sve građane funkcioniše u Švajcarskoj, Rusiji, Austriji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Turskoj, Kipru, Grčkoj, Ukrajini, Belorusiji, Moldaviji, a u Izraelu obavezni vojni rok traje do čak tri godine za muškarce, a dve za žene - zaključuje Aleksandar Đurđev, predsednik SL.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri