HAG NASTAVLJA DA MALTRETIRA SRBE: Pravnim vratolomijama došli do sramne odluke u postupku protiv Milana Lukića

S. J. M.

29. 12. 2020. u 17:28

MEHANIZAM za krivične sudove u Hagu nedavno je odbio zahtev za reviziju postupka Milanu Lukiću, koji u Estoniji izdržava doživotnu kaznu zatvora, iako je sud u Sarajevu utvrdio mnogo manji broj žrtava od onog za koji je Lukić osuđen u Hagu.

ХАГ НАСТАВЉА ДА МАЛТРЕТИРА СРБЕ: Правним вратоломијама дошли до срамне одлуке у поступку против Милана Лукића

Ilustracija - Foto AP

On je osuđen za nekoliko zločina nad Muslimanima u Višegradu i između ostalog za ubistvo 53 ljudi u kući u Pionirskoj ulici, što je u Hagu tretirano kao istrebljenje. Prvo se tvrdilo da je tad ubijeno 70 Muslimana, pa onda u prvostepenoj presudi 59, da bi na kraju pravosnažna presuda taj broj svela na 53. Jedna sudija je tad izdvojila mišljenje smatrajući da taj broj nije dovoljan da se neko oglasi krivim za istrebljenje i da su u pitanju ubistva.

Sud BiH u Sarajevu pre godinu dana za to isto delo osudio je Radomira Šušnjara na 20 godina zatvora, a u presudi je navedeno da je u tom zločinu u Pionirskoj ulici učestvovao zajedno sa Milanom Lukićem i da je tom prilikom ubijeno 26 osoba.

Broj žrtava sad se prepolovio i Lukić je na osnovu te presude tražio reviziju u Hagu, jer je broj žrtava značajan da bi se utvrdilo da li je u pitanju krivično delo istrebljenje ili ubistva, što može da utiče na visinu njegove kazne.

Takođe, Lukić je tražio da o njegovom zahtevu za reviziju ne odlučuju sudije Karmel Ađijus, Teodor Meroni, Li Daćun i Vilijam Sekule, koji su sudije koji su ga ili osudili ili pre pet godina odbili prvi zahtev za reviziju postupka.

NJegov stav je da oni neće biti objektivni, jer neće pogaziti svoje ranije odluke. Međutim, Ađijus kao predsednik suda je dao Meronu, čije se izuzeće traži, da odredi sudsko veće koje će o tome odlučiti, pa je ono odbilo ovaj Lukićev zahtev.

Inače Ađijus i Daćun su bili i u Žalbenom veću i u oba veća koja su Lukiću odbila zahtev za reviziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dragan R

30.03.2021. 16:37

Samo još jedan u moru dokaza da to u Hagu nema nikakve veze sa sudom. Nigde na svetu u cuivilizovanim zemljama nije moguće da jedan isti sudija sudi u prvostepenom postupku , a da onda bude u žalbenom veću (drugostepeni postupak), odnosno da odlučuje da li je isporavna presuda koju je sam doneo. Ovde imamo slučaj da su dvojica sudija presuđivala i u prvostepenom i u drugostepenom (odlučivanje po žalbama na prvostepenu presudu) i u trećem stepenu postupka (odlučivanje po zahtevu za reviziju presude). Da se ja pitam usvojio bih deklaraciju u Skupštini Srbije kojom se sve presude i odluke tog monstruma od suda u Hagu proglašavaju sramnim i nevažećim u pravnom sistemu Srbije.