TABAKOVIĆ ZADOVOLJNA REZULTATIMA PRETHODNE GODINE: Korona nije omela put i u 2020.

B.C.

29. 12. 2020. u 15:07

U GODINI koju su obeležile pandemija i kriza koja je pogodila ceo svet, Narodna banka Srbije je očuvala cenovnu i finansijsku stabilnost.

ТАБАКОВИЋ ЗАДОВОЉНА РЕЗУЛТАТИМА ПРЕТХОДНЕ ГОДИНЕ: Корона није омела пут и у 2020.

Foto: Tanjug

Inflaciju smo očuvali na niskom nivou, sačuvali i realnu vrednost zarada, dinarska štednja je nastavila dvocifren rast i dostigla najveće iznose do sada. Problematični krediti su dodatno smanjeni, na najniži nivo. 

Ovako je ukratko rezimirala rezultate prethodne godine Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i dodala da je Centralna banka učestvovala u ublažavanju ekonomskih efekata pandemije virusa korona, kako bi se sačuvala radna mesta i proizvodni kapaciteti. 

- Inflacija u Srbiji je i lane ostala čvrsto pod kontrolom NBS i u proseku je, zaključno s novembrom, iznosila 1,6 odsto, a u proteklih sedam godina ispod 2 odsto na međugodišnjem nivou - kaže guverner.

- U svojim izveštajima rejting agencije naglašavaju da je upravo zarađen kredibilitet monetarne politike jedan od važnih faktora zadržavanja kreditnog rejtinga Srbije samo na korak od investicionog, uprkos negativnim efektima pandemije.  

Kako u NBS kažu, očuvana je stabilnost dinara prema evru, uprkos globalnoj krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, a Centralna banka je nastavila da kupuje devize, uvećavajući time devizne rezerve, koje su očuvane na visokom nivou - više od 13 milijardi evra. 

- Dinarska štednja je povećana za preko 16 odsto tokom 2020. godine, na novi rekordni nivo - preko 92 milijarde dinara - kažu u NBS.

- Od izbijanja pandemije, referentnu kamatnu stopu smanjili smo za 1,25 procentnih poena, na 1 odsto, što je njen najniži nivo u režimu ciljanja inflacije. Podržavali smo i nesmetano funkcionisanje tržišta državnih hartija od vrednosti i očuvanje povoljnih uslova finansiranja na tom tržištu. Preduzeli smo niz regulatornih aktivnosti u bankarskom sektoru usmerenih na podršku privredi i građanima Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)