PALMA: Za dijalog morate da budete reprezentativni

Novosti online

22. 12. 2020. u 13:53

MOJE pitanje se odnosi na Predlog kodeksa ponašanja narodnih poslanika. A šta ćemo sa onima koji nisu u parlamentu?

ПАЛМА: За дијалог морате да будете репрезентативни

Foto: Novosti

Dokle ćemo mi, narodni poslanici, da tolerišemo onima koji lažu i napadaju. Šta su mere za one koji napadaju porodice visokih funkcionera ? Danas svako može da formira političku partiju i da kaže „evo ja sam predsednik te i te partije i imam pravo da učestvujem u dijalogu“. Koji dijalog?

U dijalogu treba da učestvuju oni koi su reprezentativni. Kao što imate na primer u jednoj firmi deset sindikata, ali dva tri nisu reprezentativna. I oni se zovu sindikatima, ali ništa ne znači to što oni govore.

Veliki broj partija je izašao na izbore, ali nije prešao cenzus, a oni drugi nisu izašli na izbore, jer su znali da ne mogu da pređu cenzus, pa im je izgovor da su mediji zatvoreni i slično“, izjavio je danas predsednik i šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, postavljajući poslaničko pitanje koje se odnosilo na Predlog kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

- Mi moramo ili da dorađujemo zakone koji se tiču onih koji ugrožavaju bezbednost političara i visokih funkcionera ove države ili da primenjujemo postojeće. Šta ovaj kodeks ponašanja u parlamentu znači?

Da vidi neko iz Evropske unije da li smo mi civlizovani i da nas kao civilizuje u 21. veku. Ajmo jednom da se bavimo istinom i onim što se dešava u Srbiji i da od svakog predloga zakona koji dođe u parlament građani imaju koristi. Da li da se poštuje zakon ili da se poštuju neki koji kažu „ugrožena su ljudska prava“, a oni mogu da sa motornom testerom da ulaze u RTS. I koje su bile kaznene mere?

Nikakve. I šta mi dolazimo da mlatimo praznu slamu u parlamentu. Ne smemo njima da odgovorimo. Pazi Boga ti! I kada predlažemo ovakve zakone, kao što je kodeks ponašanja u parlamentu, pa nećemo mi da gledamo da li je neko pustio brkove ili ne ili kako se obukao. Narondi poslanici su predstavnici političkih stranaka.

Narodne poslanike je narod poslao u parlament. I imaju pravo i za to pravo imaju imunitet i nikada niko od narodnih poslanika nije prvi napao nikoga iz opozicije, osim da je odgovorio na napade i čak se ne pozivaju na imunitet,  a ti drugi tuže, pa čak i ne dođu na ročište, jer je istina na drugoj strani. Ja molim i predsednika Skupštine i šefove poslaničkih grupa da reagujemo, a ne samo „eto mi radimo i to i to će sutra biti na dnevnom redu“ i da neko ocenjuje naš rad.

Da su oni iz Evropske unije ocenjivali naš rad pošteno i bez primenjivanja dvostrukih standarda mi bi do sada već bili u Evropskoj uniji. Ali kao takvi bi im smetali, zato što se ekonomski razvoj Srbije razlikuje od najrazvijenijih država u Evropi - rekao je Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri