VRAĆAJU MEDLIN NA MESTO ZLOČINA: Bivša državna sekretarka uključiće se možda u dijalog Beograda i Prištine

D. R. Đ.

16. 12. 2020. u 07:39

U IŠČEKIVANjU zvanične pozicije nove administracije Džozefa Bajdena po pitanju formata i sadržaja pregovora Beograda i Prištine, pojavile su se spekulacije da bi bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, koja je na toj funkciji bila u vreme bombardovanja SRJ, mogla da bude angažovana u ovom poslu.

ВРАЋАЈУ МЕДЛИН  НА МЕСТО ЗЛОЧИНА: Бивша државна секретарка укључиће се можда у дијалог Београда и Приштине

Foto AP

Profesor Danijel Server, sa Univerziteta Džon Hopkins, izjavio je za N1 da Amerikanci i Evropljani moraju zajedno da rade po pitanju Beograda i Prištine i da "nije važno šta Srbi misle o tome treba li, ili ne, Olbrajtova da bude uključena".

- Ona će biti uključena. Bivši je državni sekretar. Važna je struja, ne toliko u Demokratskoj stranci, već u delu demokratskog sveta koji misli o spoljnoj politici. Ona predsedava odboru Nacionalnog demokratskog instituta. Takođe je i neko ko je živeo u Srbiji, govori srpski. Mislim da bi to trebalo ceniti - rekao je Server.

Olbrajtova je sa mesta državnog sekretara bila žestok zagovornik bombardovanja SRJ, a i pre desetak dana je na Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa rekla da su SAD i saveznici uradili "pravu stvar". Zalagala se za stvaranje nezavisne države "Kosovo", za koju danas smatra da mora da postane članica UN.

ODRASTALA U BEOGRADU

OLBRAJTOVA je, inače, rođena u Pragu, a pošto joj je otac bio diplomata, a kasnije i ambasador u Jugoslaviji, u srpskoj prestonici je provela jedan period života. Na promociji njene knjige "Praška zima", 2012. godine, u Pragu, pojavili su se prosrpski orijentisani Česi, koji su je nazvali ratnim zločincem, a ona je, pokušavajući da ih otera, izgovorila: "Odvratni Srbi".

Nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović kaže, za "Novosti", da je lepo što Olbrajtova zna srpski i što je živela u Srbiji, ali da je to kod nje izazvalo kontraefekat "jer kada se sagleda sa ove vremenske distance šta je sve radila, to kod nje nije bio plus". Ona je, smatra Čović, očigledno imala nekakve frustracije u mladosti kada smo mi u pitanju.

Danijel Server, Foto AP

- Ne verujem da će ona biti u pregovorima. Moguće je da to bude neko iz njegog establišmenta jer ona ima svoju firmu, ali to neće biti neki visok nivo. Ona je bila vrlo visoki funkcioner, za nju je ovo nizak nivo. Sve ovo što sada gledamo krenulo je od ljudi koji su četiri godine bili u apstinenciji i koji su ostali zarobljeni u devedesetim - napominje Čović.

STRADANjE NATO napad na most u Grdelici,Foto arhiva

O tome koliko na donošenje odluka u Vašingtonu utiču stavovi Danijela Servera, Čović kaže:

- On je potpuno nebitan. Server nije u poziciji da može da pravi pritisak, a pritisaka će svako biti. Mi znamo ko je on. Sam je istakao da nije bio za bombardovanje Srbije. E, baš mu hvala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju