SA KIPROM UVEK BRATSKI ODNOSI: Šef srpske diplomatije Nikola Selaković završio prvu zvaničnu posetu od stupanja na dužnost

V. N.

12. 12. 2020. u 21:32

KIPAR je jedna od država koja čvrsto podržava Srbiju po pitanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao što to čini i Srbija prema Kipru, izjavio je u subotu srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

СА КИПРОМ УВЕК БРАТСКИ ОДНОСИ: Шеф српске дипломатије Никола Селаковић завршио прву званичну посету од ступања на дужност

Susret Selakovića i kiparskog arhiepiskopa

Nakon završetka zvanične posete, prve nakon stupanja na novu dužnost, ministar je srpskim medijima u Nikoziji rekao da je tu nepromenjenu poziciju Srbije preneo i svom kolegi Nikosu Hristodulidisu.

- Kipar je i jedan od najvećih zagovornika prijema Srbije u Evropsku uniju i neko ko se trudi da nam na svakom koraku i u svakoj prilici pruži pomoć i podršku na našem evropskom putu - rekao je Selaković.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što je u prvoj bilateralnoj poseti bio u prijateljskoj i bratskoj državi i dodao da Srbe sa Kipranima vezuje sličan mentalitet, kultura, ista religija, veze iz prošlosti, ali i zajednički problemi na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Takođe, dodaje ministar, vezuje nas i budućnost, jer je, naglašava, strateško opredeljenje Srbije upravo evropska budućnost.

- Uveren sam da ćemo u nastupajućem periodu uz još jaču i bolju saradnju na svim poljima pomoći jedni drugima da nam bude još bolje kao dvema državama - zaključio je Selaković.

Šef srpske diplomatije prethodno se sastao i sa kiparskim arhiepiskopom Hrizostomom Drugim, kojem je poklonio fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, najstarije srpske ćiriličke knjige napisane u poslednjoj četvrtini 12. veka. Selaković je arhiepiskopu poklonio i uramljenu fotografiju sa počivšim srpskim patrijarhom Irinejom, koja je nastala dok je Hrizostom boravio u Beogradu. Od kiparskog arhiepiskopa, Selaković je dobio srebrnu ikonu prva dva apostola koji su došla na Kipar i "otvorila vrata" hrišćanstvu.

PRIJATELjSTVO

POSETU Kipru, Selaković završava sastankom sa predsedničkim komesarom Fotisom Fotiuijem, zaduženim za humanitarna pitanja i prekomorske Kiprane, kao i susretom sa članovima Društva srpsko-kiparskog prijateljstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori