KANCELARIJA ZA KIM: Pokušaji albanizacije srpske baštine na KiM - fašizam

Tanjug

04. 12. 2020. u 00:06

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ: Покушаји албанизације српске баштине на КиМ - фашизам

Foto arhiva

KANCELARIJA Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenila je večeras da je srpska verska i kulturna baština u pokrajini, pored rušilačkih napada, suočena i s nastojanjima da se albanizuje kako bi se "dokazala nedokaziva i suštinski fašistička teza da su prostori Kosova i Metohija oduvek bili albanski i samo albanski".

- Zato ne treba olako prelaziti preko bilo kog pokušaja da se centralna mesta naše vere i biseri srpske kulture stave u kontekst primitivnih etnocentričnih velikoalbanskih koncepata, pa ni preko naizgled beznačajnih objava ekstremističkih portala poput 'Pećkih novosti' - kaže se u saopštenju Kancelarije.

Pećki portal na albanskom jeziku Pećke novosti (Peja News) objavio je danas uz sliku Pećke patrijaršije Srpske pravoslavne crkve na svojoj Fejsbuk stranici provokativnu objavu da je to pravoslavna albanska crkva.

- Reč je o organizovanom i sinhronizovanom delovanju inspirisanom i vođenom iz ultranacionalističkik velikoalbanskih krugova, i besmislene tvrdnje i provokacije poput najnovije da je Pećka patrijaršija pravoslavna albanska crkva, i pripadaju istoj ideološkoj matrici iz koje su rođene i sulude tvrnje da su Visoke Dečane gradili Albanci ili da su Namanjići zapravo dinastija Niman - ističe Kancelarija.

U saopštenju se upozorava međunarodna zajednica da je "reč o dobro organizovanom pokretu koji očigledno jača i nalazi sve više sledbenika, i da je zapravo reč o najobičnijem ekstremizmu prerušenom u pseudonauku, koji je u svojoj osnovi samo fašizam".

Dodaj se takođe da albanski narod ima bogatu istoriju i kulturu na koju treba da bude ponosan, da su Albanci često u istoriji pomagali i štitili srpska sveta mesta, i zato je "ovaj trend preotimanja tuđe kulture i falsifikovanja istorije u suštini i izneveravanje albanskih tradicionalnih vrednosti".

- Pozivamo i sve umerene Albance na Kosovu i Metohiji da se, u ime mira i suživota, usprotive vređanju i nipodaštavanju srpske kulture i istorije - poručila je na kraju Kancelarija Vlade SRbije za KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)