TITA ODMAH VRATITE U KUMROVEC: Na Dan Republike SKOJ podneo zvaničan zahtev za iseljavanje Karađorđevića iz Belog Dvora, POKS im odgovara

V. M.

01. 12. 2020. u 15:12

ТИТА ОДМАХ ВРАТИТЕ У КУМРОВЕЦ: На Дан Републике СКОЈ поднео званичан захтев за исељавање Карађорђевића из Белог Двора, ПОКС им одговара

Foto arhiva V. N.

DAN Republike odavno upokojene Jugoslavije otvorio je front između nekih novih komunista i monarhista.

Najpre su, uoči 29. novembra, predstavnici SKOJ zatražili da se naslednici dinastije Karađorđević isele iz Dvorskog kompleksa na Dedinju, a odgovorio je POKS kontra-zahtevom - da se posmrtni ostaci Josipa Broza prenesu u Kumrovec.

Aleksandar i Katarina Karađorđević, Foto arhiva

Srpska Kraljevska omladina, koja je zapravo podmladak Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), osudila je juče inicijativu Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) koju su ocenili kao sramnu:

- To bi značilo da se potomci kraljeva Petra i Aleksandra izbace iz kuće koju su njihovi preci gradili. S druge strane, Kuća cveća podignuta je na bespravno otetom privatnom posedu Miloša Savčića, kome u postupku restitucije država treba da vrati zemlju. Zato bi mauzolej komunističkog diktatora trebalo da bude premešten u njegov rodni grad u Hrvatskoj, Kumrovec - kažu omladinci POKS.

NE PLAĆAJU NI KOMUNALIJE

ĐENIĆ kaže da je Dvorski kompleks građen narodnim novcem i da nikada nije ni bio u privatnom vlasništvu Karađorđevića, već da su ga oni samo koristili kao rezidenciju:

- Sada njime raspolaže čovek koji ni ne govori jezik svog naroda, čija deca žive u inostranstvu i koji čak državi ne plaća ni komunalije.

Oni navode da SKOJ "treba da nauči da su kraljevi, koji su svojim sredstvima podigli Beli dvor, Petar i Aleksandar, zaslužni što je oslobođeno i pripojeno u istu državu sa Srbijom, Kosovo i Metohija, Raška oblast, Makedonija, Vojvodina, Bosna i Hercegovina i Srpska Krajina, a da je Tito odgovoran što je Ustavom iz 1974. godine sve to oduzeto Srbiji.

Foto I. Marinković

Aleksandar Đenić, prvi sekretar SKOJ, odgovara da je zahtev POKS da se iseli Kuća cveća - neozbiljan i da nije vredan komentara:

Foto A. Stanković

- Vlasti posle rata jesu oduzimali imovinu krupnih kapitalista, tadašnjih tajkuna, koji su na sličan način kao današnji tajkuni dolazili do novca, i to je bio jedini način da se izvrši preraspodela bogatstva u zemlji u kojoj je bilo 80 odsto nepismenih, a svaki drugi Beograđanin je imao tuberkulozu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Dragan

02.12.2020. 01:34

Posavetovao bih sekretara SKOJ-a da razumno izvaga "Bratsvo i jedinstvo" (koje je prohujalo sa vihorom), sa mnogim drugim cinjenicama kao: Goli Otok, Ustav iz 1974-te , krvavi rat 90-tih "bratski sjedinjenog Naroda"..... . Nakon "vaganja" verujem da ce i Sekretar biti za Kumrovec.

Jrd

02.12.2020. 02:09

СКОЈ је настављач традиција терористичке организације која је пре другог светског рата била забрањена, треба их поново забранити. Званична резиденција Карађорђевића је била Нови двор на Андрићевом венцу, то је грађено из државног буџета. Дворски комплекс на Дедињу је био њихово приватно власништво и грађен је личним средствима. Наследнике пок. Александра Ацовића, који је био власник виле у Ужичкој 15 треба исплатити у новцу, али не само за имовину која им је отета, него им треба платити и најам за сво време од тренутка одузимања виле па до дана када закључе уговор. Нисам за измештање Куће цвећа, ни пса не бих изместио. Међутим, јесам за то да Београд добијке Музеј комунистичког терора.

Jagodinac

02.12.2020. 02:10

Obozavaoci kraljevske kuce Karadjordjevica bi trebali da pokazu kako su ovi spomenuti zaradili novac za Beli Dvor, rudnike, sume, vile, vinograde, zgrade, zaduzbine.

Juca

02.12.2020. 04:43

Ne diraj te Kraljevsku porodici neki žive u inostranstvu je im nema života u Srbiji kad im je sve oduzeto . A Tita izbaci te odakle kaže da potiče nije Srbin i ne treba nam !

Golub

02.12.2020. 07:47

Ovaj Djenic se malo pogubio . Beli dvor je imovina kralja , kao i stari dvor . To sto ga je Tito koristio u onom vremenu je bilo normalno , ali kome bi ga to on sada dao . Tita ne bi izmestao nigde jer sam u principu protiv diranja mrtvih. Treba smanjiti taj kompleks koliko je to moguce i ostaviti kao turisticku destinacuju . Inace vidi se da imaju problem dva dokona coveka koja ne vide gde sada i kako zivimo , pa da im to bude preokupacija .