TITA ODMAH VRATITE U KUMROVEC: Na Dan Republike SKOJ podneo zvaničan zahtev za iseljavanje Karađorđevića iz Belog Dvora, POKS im odgovara

V. M.

01. 12. 2020. u 15:12

DAN Republike odavno upokojene Jugoslavije otvorio je front između nekih novih komunista i monarhista.

ТИТА ОДМАХ ВРАТИТЕ У КУМРОВЕЦ: На Дан Републике СКОЈ поднео званичан захтев за исељавање Карађорђевића из Белог Двора, ПОКС им одговара

Foto arhiva V. N.

Najpre su, uoči 29. novembra, predstavnici SKOJ zatražili da se naslednici dinastije Karađorđević isele iz Dvorskog kompleksa na Dedinju, a odgovorio je POKS kontra-zahtevom - da se posmrtni ostaci Josipa Broza prenesu u Kumrovec.

Aleksandar i Katarina Karađorđević, Foto arhiva

Srpska Kraljevska omladina, koja je zapravo podmladak Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), osudila je juče inicijativu Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) koju su ocenili kao sramnu:

- To bi značilo da se potomci kraljeva Petra i Aleksandra izbace iz kuće koju su njihovi preci gradili. S druge strane, Kuća cveća podignuta je na bespravno otetom privatnom posedu Miloša Savčića, kome u postupku restitucije država treba da vrati zemlju. Zato bi mauzolej komunističkog diktatora trebalo da bude premešten u njegov rodni grad u Hrvatskoj, Kumrovec - kažu omladinci POKS.

NE PLAĆAJU NI KOMUNALIJE

ĐENIĆ kaže da je Dvorski kompleks građen narodnim novcem i da nikada nije ni bio u privatnom vlasništvu Karađorđevića, već da su ga oni samo koristili kao rezidenciju:

- Sada njime raspolaže čovek koji ni ne govori jezik svog naroda, čija deca žive u inostranstvu i koji čak državi ne plaća ni komunalije.

Oni navode da SKOJ "treba da nauči da su kraljevi, koji su svojim sredstvima podigli Beli dvor, Petar i Aleksandar, zaslužni što je oslobođeno i pripojeno u istu državu sa Srbijom, Kosovo i Metohija, Raška oblast, Makedonija, Vojvodina, Bosna i Hercegovina i Srpska Krajina, a da je Tito odgovoran što je Ustavom iz 1974. godine sve to oduzeto Srbiji.

Foto I. Marinković

Aleksandar Đenić, prvi sekretar SKOJ, odgovara da je zahtev POKS da se iseli Kuća cveća - neozbiljan i da nije vredan komentara:

Foto A. Stanković

- Vlasti posle rata jesu oduzimali imovinu krupnih kapitalista, tadašnjih tajkuna, koji su na sličan način kao današnji tajkuni dolazili do novca, i to je bio jedini način da se izvrši preraspodela bogatstva u zemlji u kojoj je bilo 80 odsto nepismenih, a svaki drugi Beograđanin je imao tuberkulozu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)