VELIKO OBEĆANJE EU: Nećemo Srbiji diktirati rešenje za Kosovo, ali jedna stvar je nedopustiva

Tanjug

23. 11. 2020. u 08:48

ВЕЛИКО ОБЕЋАЊЕ ЕУ: Нећемо Србији диктирати решење за Косово, али једна ствар је недопустива

Foto Tanjug

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da očekuje od administracije DŽoa Bajdena snažno partnerstvo sa EU u svim pitanjima, jer se ne takmiče na Balkanu pogotovo kada se radi o dijalogu Beograda i Prištine.

On je u intervjuu za portale Nezavisne i Politički.ba rekao da Beograd i Priština moraju da nađu rešenje i da ga EU neće diktirati, kao i da je pre nekoliko meseci predlog bio razmena teritorija.

- Pre nekoliko meseci bio je predlog razmene teritorija. Ali to više nije opcija - rekao je Borelj i dodao da Beograd i Priština moraju da se dogovore , kao i da u EU ima zemalja koje se protive razmeni teroitorija.

Đozep Borelj / Foto EPA

Prema njegovim rečima, EU želi da bude posrednik i da za sada stvari idu dosta dobro.

- Predsedavao sam jednim od sastanaka o dijalogu Prištine i Beograda. Emocije su jake i mislim da je razumljivo, jer je dijalog zahtevan i težak, opterećen istorijom - rekao je Borelj.

On je ocenio da je region Zapadnog Balkana isuviše podeljen i sa previše granica, odnosno previše poteškoća za kretanje i ljudi i robe, zbog čega treba raditi na izgradnji Šengena na Balkanu.

- Kada pogledate mapu vašeg regiona, ako želite ozbiljne investicije, a neophodne su vam, teško da ćete ih dobiti ovako rascepkani. Mi smo mi tržište od 40 miliona ljudi. A kod vas je šest zemalja s po nekoliko miliona ljudi. I još ste postavili granice i podeljeni ste. Tako da ćete vrlo teško privući nekoga s ovakvim granicama i sistemima - smatra Borelj.

Prema njegovim rečima, budućnost Balkana leži u EU, bez obzira na pokušaje i Kine i Rusije, pa i SAD, da izvrše svoj uticaj i budu značajni akteri.

- U suštini niko od njih ne može ponuditi ništa tolike važnosti kakva je evropska perspektiva i članstvo u EU. Samo EU može dati takvu ponudu i strukturisanu perspektivu za budućnost. Celi Balkan ima vrlo jasnu smernicu i putokaz za budućnost. Mi ne možemo priuštiti da BiH bude propala država. Jer to nije nama u interesu - rekao je Borelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sloba

24.11.2020. 00:32

Naravno da za EU razmena tetitorija nije više opcija, sada je potpisan "mali Šengen"... čak ni Albanci više ne crtaju mape "velike albanije", jer je "mali Šengen" ipak malo veći.

Goran cirilicom

24.11.2020. 19:27

@Sloba - Браво мајсторе, овако кротку дефиницију "малог Шенгена" још нисам чуо

Goran cirilicom

24.11.2020. 19:24

Као што је тај Бајдер председник Америке, тако ћемо и ми бити чланица ЕУ...чак и у овој форми Србија као чланица ЕУ пресмешно звучи!