NEMAČKI DOBROVOLJCI RUŠILI JUGOSLAVIJU: Vikend vojnici ratovali protiv „zlih Srba“ da bi sticali iskustvo!

Tanjug

16. 11. 2020. u 11:00

POSLANICA Levice u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić pokušala je da rasvetli da li su nemački vojnici, kao dobrovoljci, učestvovali u ratu na prostoru bivše Jugoslavije 1990-tih godina, a odugovlačenje sa odgovorom od strane nemačke vlade ocenila je skandalom.

НЕМАЧКИ ДОБРОВОЉЦИ РУШИЛИ ЈУГОСЛАВИЈУ: Викенд војници ратовали против „злих Срба“ да би стицали искуство!

Foto: A. Stanković

Nastićeva je istakla da nemačka vlada sve češće, na arogantan način, odbija da da odgovarajući odgovor na pisana pitanja opozicije. S tim u vezi je navela da je pre dve nedelje objavljena knjiga jednog profesora sa univerziteta u Potsdamu, koji je blizak nemačkoj vojsci, u kojoj tvrdi da su pripadnici Bundesvera početkom 1990. tih putovali na ratišta u bivšoj Jugoslaviji.

U toj knjizi se ističe da su posebno pripadnici garnizona u južnoj Nemačkoj bili putovali na "produženi vikend" ili "odmor" na front, kako bi tamo prikupljali ratno iskustvo, napisala je ona pozivajući se na "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ)".

- Ako je to tačno, onda su aktivni nemački vojnici ilegalno služili na Balkanu. Zbog obelodanjivanja ovog podatka uputila sam pisani upit vladi sa pitanjem koliko je takvih slučajeva poznato, i da li i koliko je disciplinsko-pravnih mera pokrenuto - naglasila je Nastić.

Žaklin Nastić/Foto: Privatna arhiva

Pitanja takve vrste su, prema njenim rečima, važan kontrolni instrument opozicije u Bundestagu, ali samo ako vlada na pravi način odgovori. Ukazala je da je vlada najpre zatražila produženje roka za odgovro, a potom na pitanje nije odgovorila ni u novom roku. Na kraju je vlada odgovorila da nema nikakva saznanja o tome. Nastićeva smatra da su takva taktika i navodno neznanje skandal.

- Opozicija ne može da kontroliše vladu, ako joj ne da iskreni odgovor - poručila je Nastić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024