SELJIMI U SUDNICI: Borio sam se protiv Srbije za oslobođenje (VIDEO)

Novosti online

11. 11. 2020. u 11:37

JEDAN od članova Glavnog štaba terorističke OVK Redžep Seljimi izveden je pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

СЕЉИМИ У СУДНИЦИ: Борио сам се против Србије за ослобођење (ВИДЕО)

Redžep Seljimi

Seljimi je izjavio da je bio protiv osnivanja tog suda i optužnicu nazvao nepravednom.

Ročištu prisustvuju pomoćnici Specijalizovanog tužioca Kosova Džeka Smita, kao i Seljimijev pomoćni branilac Robert Karels, koji je objasnio da glavni branila Dejvid Jang nije bio u situaciji da dođe usled mera za sprečavanje širenja virusa kovid 19 uvedenih u Velikoj Britaniji.

Sudija Nikolas Giju podučio je, pored ostalog, Seljimija i ostale učesnike u postupku da ne smeju da otkrivaju podatke koji su zaštićeni i tajni.

U daljem toku ročišta Seljimiju će biti pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno s Hašimom Tačijem, Karijem Veseljijem i Jakupom Krasnićijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, nakon čega će ga sudija će ga pozvati da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

On može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Seljimi je uhapšen u četvrtak, 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Tačijem i Veseljijem iz Prištine prebačen u Hag i smešten u pritvor.

Tači, Krasnići i Veselji izjasnili su se da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova.

Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, Seljimi će kao i ostali odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metohiji i severu Albanije u periodu, koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, zajedno sa ostalima se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)