PREDSTAVNICA SAD: Vučić i Hoti pokazali ogromnu hrabrost

Tanjug

21. 10. 2020. u 19:16

ПРЕДСТАВНИЦА САД: Вучић и Хоти показали огромну храброст

Arhiva Novosti

ZAMENICA američke ambasadorke pri UN, Čerit Norman Šalet, danas je na sednici SB UN ocenila kao istorijski dan kada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti u Beloj kući potpisali sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa i pohvalila dvojicu lidera da su pokazali ogromnu hrabrost upustivši se u pregovore.

"Obaveze koje su preuzeli Kosovo i Srbiju su značajan korak ka napred i stvoriće više prilika za širu saradnju", naglasila je predstavnica SAD.

Ona je poručila da će SAD pažljivo pratiti sprovođenje sporazuma iz Vašingtona.

Naglasila je da sporazum iz Vašingtona, potpisan 4. septembra, predstavlja najveću priliku za veliki napredak i poručila da će SAD nastaviti da ohrabruju obe strane da postigu sporazum o normalizaciji odnosa koji je, kako je ocenila, ključan za region.

"Puna normalizacija odnosa je zajednički cilj SAD i EU", poručila je Šalet i istakla da SAD nastavljaju da podržavaju dijalog pod okriljem EU.

Ali, kako je navela, da bi dve strane obezbedile budućnost u EU, obe moraju da se pozabave "bolnim delovima iz nedavne istorije".

Ona je kazala da SAD imaju puno poverenje u kancelariju Specijalizovana veća i specijalnog tužilaštvo Kosova.

Američka predstavnica je ocenila da je uloga Unmika kao misije za održavanje mira na KiM i u regionu "nadživela svoju originalnu ulogu" i poručila da bi SB UN trebalo da preusmeri ograničene mirovne resurse na pitanja gde su potrebnije.

Ona je pozvala Savet bezbednosti da razmisli o promeni Unmika i preduzme korake u tom pravcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Stanko

21.10.2020. 20:53

Potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu Srbija nije priznala nezavisnost Kosova a dobili smo garancije od SAD da se više neće moći ponoviti situacija da nam Priština uvodi takse.

Dule

21.10.2020. 21:02

Sporazum je potpisan, ali sada sledi ono najbitnije, da se obe strane pridrzavaju sporazuma, Srbija hoce, ali videcemo kako ce se Pritina ponasati, ali svedoci smo da su pregovori jedini nacin da se dodje do resenja i verujem da ce pod okriljem EU i doci do toga.

Nena

21.10.2020. 23:20

Stvarno bi bilo vreme da se uspostave normalni odnosi na Kosovu i da Beograd i Priština konacno normalno funkcionisu. Nadamo se samo da ce Hoti i Pristina postovati ovaj sporazum.