GUCATI DANAS IZLAZI PRED SUDIJU: Advokat tvrdi da su svedoci već zastrašeni i da će to sigurno uticati na proces

Tanjug

01. 10. 2020. u 12:23

PREDSEDNIK Udruženja veterana OVK Hisni Gucati popodne će biti izveden pred pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova, povodom sumnji da je zajedno sa Nasimom Haradinajem zastrašivao svedoke predstojećih procesa protiv pripadnika OVK.

ГУЦАТИ ДАНАС ИЗЛАЗИ ПРЕД СУДИЈУ:  Адвокат тврди да су сведоци већ застрашени и да ће то сигурно утицати на процес

Foto: Fejsbuk

Haradinaj, koji je uhapšen i prebačen u Hag istog dana kad i Gucati, 25. septembra, pred sudiju je bio izveden u utorak, gde je odbacujući optužbe tužilaštva i naveo da ne priznaje Specijalizovana veća kao sud, te da im je mandat istekao u avgustu

Međutim bez obzira na procesuiranje dvojice glavno osumnjičenih za zastrašivanje svedoka, delovanje osumnjičenih je već postiglo svoj cilj - svedoci su zastrašeni, smatra advokat branilac Tapušković.

- Ono što se obelodanjivanjem imena svedoka i njihovih adresa htelo postići ostvareno je - dovedeni su u pitanje njihovi životi i sigurnost i ta posledica ne može da bude eliminisana - rekao je advokat.

On je dodao da je nebitno to što se ceo taj slučaj sada istražuje i što su dvojica osumnjičenih u pritvoru, jer su sada svedoci već u strahu, a to će biti i pre i pošto uđu u sudnicu.

Sve to će uticati na predstojeće procese i mogućnost dokazivanja krivice optuženih pred sudom.

Haradinaj se tereti da je držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra na kojima je medijima učinio dostupnim tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, i nije intervenisao kada je osumnjičeni Nasim Haradinaj imenovao pojedine (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu pretnju, odnosno sredstvo prinude na svedoke, u cilju da se odgovore od svedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.

Na isti način je potencijalne svedoke izložio opasnosti po njihovu bezbednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svedočenja pred istražiteljima tužilaštva.

Gucati se tereti i za krivično delo povrede tajnosti postupka objavljivanjem informacija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!