SVILEN GAJTAN ZA LIBERALE: Likvidacija srpskog rukovodstva na čelu sa Markom Nikezićem 1972. godine

V. N.

29. 09. 2020. u 17:00

СВИЛЕН ГАЈТАН ЗА ЛИБЕРАЛЕ: Ликвидација српског руководства на челу са Марком Никезићем 1972. године

Arhiva

VREME radi protiv razumevanja događaja iz sedamdesetih godina prošlog veka kada je Josip Broz Tito sa saradnicima iz vrhuški Hrvatske i Slovenije ustavnim promenama sistemski razorio Jugoslaviju, a Srbiju stavio pod prinudnu upravu.

Svedočanstva ne nedostaju, ali malo je onih koji se udubljuju u njih. U srpskoj javnosti zavladao je trend da se Jugoslavija iz perioda kada je posejano seme građanskih ratova prikazuje kao zemlja dembelija, miroljubiva hipi-komuna.

U tom mitu, sveopštu sreću su kvarili samo "zli Srbi", sa svojim hegemonističkim ambicijama. Identičan narativ o Srbima koristili su Kominterna, Brozovi aparatčici, hrvatska i slovenčka propagandna mašinerija uoči građanskog rata i NATO propagandisti.

Da "proevropski jugonostalgičari" zavire u novine iz sedamdesetih prepoznali bi svoje priče u Brozovoj besomučnoj kampanji protiv srpskih "liberala, tehnomenadžera i nacionalista" uoči donošenja ustavnih promena koje su Jugoslaviju pretvorile u konfederaciju.

Titu i najužem partijskom vrhu, za očuvanje stečenih birokratskih pozicija i vlasti, zasmetala je mlada elita srpskog Saveza komunista, prosvećeni i kompetentni ljudi, obrazovani, okrenuti ka razvijenom svetu, tržišnoj privredi, demokratiji.

Saveznike za obračun sa partijskim rukovodstvom Srbije Josip Broz je lako našao. Partijska struktura u Sloveniji bila je motivisana da uspori i zauzda proces modernizacije Srbije. Nova politička garnitura Hrvatske, zavisna od Broza, bespogovorno je pristala da učestvuje u političkom udaru u Srbiji smatrajući to dobrom prilikom za uspostavljanje političke "ravnoteže". U Ljubljani i Zagrebu je postojala nada da će time dodatno ojačati uticaj slovenačko-hrvatskog faktora na opštu jugoslovensku politiku. Politička birokratija u ostalim republikama, svesna da korenite promene ne može da nadživi, dala je podršku uklanjanju "liberala". Uporište je nađeno i u delu državnog i partijskog rukovodstva Srbije koji je "dovodio u pitanje" politiku CK SKS, isticao da "linija" koju vode M. Nikezić i L. Perović nije linija SKJ i tražio Brozovu "arbitražu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ivan Zgrozeni

30.09.2020. 16:47

Nikezic je bio izuzetno sposoban. Srbozder Broz nije voleo takve. Ne znam zasto je uklonjena Latinka Perovic. Ona je okoreli boljsevik a ne liberal. Nikezic je radio ono sto je Djindjic obecavao da ce uraditi.