SVILEN GAJTAN ZA LIBERALE: Likvidacija srpskog rukovodstva na čelu sa Markom Nikezićem 1972. godine

V. N.

29. 09. 2020. u 17:00

VREME radi protiv razumevanja događaja iz sedamdesetih godina prošlog veka kada je Josip Broz Tito sa saradnicima iz vrhuški Hrvatske i Slovenije ustavnim promenama sistemski razorio Jugoslaviju, a Srbiju stavio pod prinudnu upravu.

СВИЛЕН ГАЈТАН ЗА ЛИБЕРАЛЕ: Ликвидација српског руководства на челу са Марком Никезићем 1972. године

Arhiva

Svedočanstva ne nedostaju, ali malo je onih koji se udubljuju u njih. U srpskoj javnosti zavladao je trend da se Jugoslavija iz perioda kada je posejano seme građanskih ratova prikazuje kao zemlja dembelija, miroljubiva hipi-komuna.

U tom mitu, sveopštu sreću su kvarili samo "zli Srbi", sa svojim hegemonističkim ambicijama. Identičan narativ o Srbima koristili su Kominterna, Brozovi aparatčici, hrvatska i slovenčka propagandna mašinerija uoči građanskog rata i NATO propagandisti.

Da "proevropski jugonostalgičari" zavire u novine iz sedamdesetih prepoznali bi svoje priče u Brozovoj besomučnoj kampanji protiv srpskih "liberala, tehnomenadžera i nacionalista" uoči donošenja ustavnih promena koje su Jugoslaviju pretvorile u konfederaciju.

Titu i najužem partijskom vrhu, za očuvanje stečenih birokratskih pozicija i vlasti, zasmetala je mlada elita srpskog Saveza komunista, prosvećeni i kompetentni ljudi, obrazovani, okrenuti ka razvijenom svetu, tržišnoj privredi, demokratiji.

Saveznike za obračun sa partijskim rukovodstvom Srbije Josip Broz je lako našao. Partijska struktura u Sloveniji bila je motivisana da uspori i zauzda proces modernizacije Srbije. Nova politička garnitura Hrvatske, zavisna od Broza, bespogovorno je pristala da učestvuje u političkom udaru u Srbiji smatrajući to dobrom prilikom za uspostavljanje političke "ravnoteže". U Ljubljani i Zagrebu je postojala nada da će time dodatno ojačati uticaj slovenačko-hrvatskog faktora na opštu jugoslovensku politiku. Politička birokratija u ostalim republikama, svesna da korenite promene ne može da nadživi, dala je podršku uklanjanju "liberala". Uporište je nađeno i u delu državnog i partijskog rukovodstva Srbije koji je "dovodio u pitanje" politiku CK SKS, isticao da "linija" koju vode M. Nikezić i L. Perović nije linija SKJ i tražio Brozovu "arbitražu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada