PRVA OSTAVKA NAKON SKANDALA SA OVK DOSIJEIMA: Zamenik tužioca Specijalnog suda u Hagu "abdicirao" zbog otkrivanja identiteta svedoka

Tanjug

17. 09. 2020. u 18:13

ZAMENIK tužioca u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, Kvai Hong Ip, podneo je danas ostavku nakon skandala sa dosijeima koji su poslati kancelariji veterana tzv. OVK.

ПРВА ОСТАВКА НАКОН СКАНДАЛА СА ОВК ДОСИЈЕИМА: Заменик тужиоца Специјалног суда у Хагу абдицирао због откривања идентитета сведока

Foto: Arhiva Novosti

Prema pisanju prištinske Gazete ekspres, on je podneo ostavku jer je nekoliko hiljada dosijea, koji sadrže imena svedoka i njihova svedočenja, dospeo u Organizaciju veterana OVK.

Kako se navodi, Ip je neko vreme bio na položaju specijalnog tužioca, nakon odlaska Davida Švendimana i na toj poziciji je ispitivao članove tzv. OVK koji su bili pozvani u Hag kao osumnjičeni.

Organizacija veterana OVK, koja se protivi postojanju Specijalnog suda, kaže da dosijei koji su stigli u njihovu kancelariju sadrže originalne dokumente Tribunala.

Ip je britanski advokat sa velikim iskustvom kao međunarodni tužilac na Zapadnom Balkanu, a radio je kao Švendimanov zamenik, kao specijalni tužilac i kao glavni tužilac Specijalne istražne radne grupe i šef Specijalnog tužilaštva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona