IMOVINA NA BRISELSKOM STOLU: Beograd plaća kredite za uzurpirano - prvo koncept, pa razgovori

tanjug

10. 09. 2020. u 08:00

Jedna od najtežih tema u pregovorima Beograda i Prištine - pitanje imovine, stigla je na briselski sto, navodi RTS i dodaje da pravo polažu obe strane, ali su materijalni dokazi na strani Srbije.

ИМОВИНА НА БРИСЕЛСКОМ СТОЛУ:  Београд плаћа кредите за узурпирано - прво концепт, па разговори

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Za ono što je Priština uzurpirala, Beograd i dalje redovno plaća kredite koji se mere stotinama miliona evra, a milionima se meri i vrednost privatne imovine Srba koji bitku za ono što im je oteto vode pred kosovskim institucijama.

Jezero od kojeg zavisi najveći deo kosovske privrede i stanovništva - vodu iz Gazivoda pije oko 800.000 stanovnika pokrajine, a gotovo polovina severa struju dobija iz hidroelektrane Gazivode. Bez te vode ne bi mogla da funkcioniše ni termoelektrana Obilić.

RTS navodi da Beograd proizvodi vodu i eneregiju, a Priština je samo isporučuje do potrošača i ubira prihode.

Ljubiša Mijačić, stručnjak za resurse iz životne sredine, kaže da je jedino pravo rešenje da dođe do podele proizvodnje i distribucije gde bi Beogad apsolutno kontrolisao proizvodnju, a Priština distribuciju.

"I u takvim tržišnim uslovima gde jedna strana kupuje, a druga prodaje, obe strane gube ukoliko nema zajedničkog interesa čak i finansisjkog. To bi na duži rok obezbedilo tržišni mehanizam za pomirenje i stvaranje emonomske sasradnje Prištine i Beograda a samim tim i kreiralo uslove za normalizaciju na drugim poljima", ističe Mijačić za RTS.

Normalizacija odnosa cilj je i pregovora u Briselu gde je na dnevni red posle sedam godina stiglo pitanje imovine u pokrajnini. Oko 60 odsto, prema podacima Kancelarije za KiM, pripada Republici Srbiji, njenim građanima i SPC.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kaže da se još razmatra koncept razgovora o imovini.

A kada se usvoji koncept, pregovaraće se o Brezovici, nacionalnom parku Šar-planina, aerodromu, vlasništvu EPS-a, Pošte, Srbijašuma, Železnica, svemu što je Priština jednostranim potezima od 2008. godine konfiskovala i proglasila svojinom tzv. Kosova.

Duško Čelić, docent na Pravnom fakultetu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, smatra da Srbija mora da insistira na restituciji državne, javne i društvene svojine.

On kaže da mora da se insistira na uvođenju nekog međunarodnog mehanizma kako se bi prepustilo vlastima u Prištini da presuđuju i izvršavaju po tim pitanjima.

Tačna vrednost srpske imovine na Kosovu i Metohiji nije poznata, ali se meri milijardama evra. Samo imovina EMS-a i EPS-a u pokrajini vredi gotovo tri milijarde, navodi RTS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove