HVALA MOM PRIJATELjU VUČIĆU: Netanijahu se zahvalio Srbiji na priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela

Tanjug

05. 09. 2020. u 08:35

ХВАЛА МОМ ПРИЈАТЕЉУ ВУЧИЋУ: Нетанијаху се захвалио Србији на признавању Јерусалима за престоницу Израела

Foto: Printskrin

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanijahu zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na odluci "da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela" i prebaci ambasadu Srbije u taj grad.

On je u saopštenju u petak pozdravio odluku Srbije da bude prva evropska država koja je pristala da premesti ambasadu u Izrael i dodao da se nastavljaju napori da se i ostale evropske zemlje ubede da to učine.

- Zahvaljujem mom prijatelju Aleksandru Vučiću na odluci da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela i premesti tamo ambasadu - rekao je Netanijahu nakon što je objavljeno da je u Beloj kući potpisan sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine u okviru kojeg je dogovoreno da Srbije premesti ambasadu u Jerusalim i da tzv. Kosovo i Izrael uspostave diplomatske odnose.

Izraelski premijer je zahvalio i američkom predsedniku Donaldu Trampu na "doprinosu ovom dostignuću".

Netanijahu je rekao da je nakon ragovora proteklih dana u kojima su učestvovali izraelsko Ministarstvo spoljih poslova, Nacionalni savet za bezbednost i druge insitutcije, odlučeno da Izrael uspostavi diplomatske odnose sa tzv Kosovom, prenosi Tajms of Izrael.

Portal navodi da je ovaj potez deo napora Trampove administracije da unapredi međunarodni položaj Izraela, nedugo nakon što je uspela da posreduje u postizanju istorijskog sporazuma o normalizaciji odnosa između te države i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Milan Vrbas

05.09.2020. 09:44

Sporazum je maksimalno korektan, imajući u vidu naš nepovoljan položaj, uzrokovan objektivno slabim adutima u međunarodnoj igri. Možda sporazum ne zadovoljava stoprocentno naše apetite, ali niti u jednim pregovorima nije poenta da jedna strana dobije sve, a druga ništa.

Prvoborac

05.09.2020. 17:35

Ova klauzula sporazuma će nam možda doneti nevolje sa nekima s kojima smo bili dobri,ali od dva zla izabrali smo manje.Jer nezavisnost KiM je svakako veliko zlo po Srbiju.

Mika Nyc

22.09.2020. 14:12

Ko koga ovde pravi budalom?Ja mnogo volim Izraelce ali ako su priznali kosovo onda automataski prekinuti odnose sa njima ,kakvo prwmestanje ambasade priznati palestinu odmah