IZBOREN POVOLJAN SPORAZUM ZA SRBIJU: Pobedila je državnička mudrost i doslednost

Tanjug

04. 09. 2020. u 19:18 >> 20:48

OVO je istorijski dan za Srbiju! Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Vašingtonu je potpisao bilateralni sporazum sa predsednikom SAD Donaldom Trampom o sveobuhvatnom planu za normalizaciju ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine,kaže Miloš Vučević potpredsednik GO SNS.

ИЗБОРЕН ПОВОЉАН СПОРАЗУМ ЗА СРБИЈУ: Победила је државничка мудрост и доследност

Foto. Printskrin

On kaže i da je samo dan ranije delegacija nepriznate države Kosovo pokušala je da podmetne „kukavičje jaje“ pod tačkom 10. prve verzije sporazuma, "što je predsednik Vučić bezuslovno odbio".

"Uradio je ono što je i obećao građanima Srbije, a na čemu se temelji njegova politika od koje nije ustuknuo od 2012. godine, iako je nebrojeno puta bio izložen brutalnim napadima i pritiscima da prihvati nametanje nezavisnosti Kosova i Metohije. Još jednom je tome rekao - ne. I danas u Beloj kući predsednik Vučić nije prihvatio nijedno slovo koje se protivi našim nacionalim interesima", kazao je Vučević, a navodi se u saopštenju informativne službe SNS koje je dostavljeno medijima.

Vučević navodi i da je Vučoć kao prvi predsednik Srbije koji se sastao sa jednim američkim predsednikom napravio veliki iskorak iz onoga što smo do sada imali u odnosima Beograda i Prištine i još veći ekonomski iskorak značajan ne samo za Srbe i Albance, već i za budućnost celog regiona.

Foto: N. Karlić

Miloš Vučević

"Pobedila je državnička mudrost, politička hrabrost i patriotizam najboljeg od nas, našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji je danas celom svetu pokazao kako se bori za budućnost svoga naroda i svoje zemlje", naveo je Vučević.

Dodao je da je Srbija sporazumom koji je potpisala sa SAD pokazala da je konstruktivan partner, da je isključivo okrenuta očuvanju mira i stabilnosti, ekonomskom razvoju i budućnosti, uz očuvanje srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

"Ulaganje američkog kapitala i ubrzanje inicijative mini šengen koju je pokrenuo sam predsednik Vučić za stvaranje slobodnog protoka robe, ljudi, usluga i kapitala, a kojoj će pristupiti i Priština, kao i ubrzana izgradnja moderne infrastrukture, puteva i pruga, i brojne druge životne stavke u sporazumu na koji su zajednički stavili potpise dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Donald Tramp, garant su naše budućnosti", naveo je Vučević i poručio još jednom da je ovo veliki dan za Srbiju, koja je ponosna na svog predsednika Aleksandra Vučića.

J.JOKSIMOVIĆ: PREDSEDNIK VUČIĆ POKAZAO DOSLEDNOST

Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je da je učešćem i držanjem čvrstog fokusa na važnim temama i interesima Srbije u očigledno teškim razgovorima u Vašingtonu predsednik Vučić pokazao dosledno, odgovorno i dostojanstveno zastupanje interesa Srbije na svakom mestu i u svakom formatu, koje je dovelo do izmenjenog sadržaja dokumenta i uvrstilo legitimne pozicije i interese Srbije.

“Visoko cenim napore predsednika Vučića i spremnost na dijalog i kompromise, ali i doslednu fokusiranost na vitalne teme za našu stranu. U pogledu inicijativa SAD koje tretiraju pitanja unapređenja ekonomskih instrumenata i mehanizama regionalne saradnje, ekonomske normalizacije i konkretnih privrednih mogućnosti, mislim da dogovor daje snažne instrumente za realizaciju projekata koji će povezivati privrede, infrastrukturu, ali pre svega ljude“, istakla je Joksimović.

Tanjug

Jadranka Joksimović

Ona je dodala da je sporazum potpisan (parafiran) uz medijaciju i garanciju SAD i njenog predsednika, što naravno nosi značajnu dodatnu specifičnu težinu za implementaciju ekonomskog sporazuma. Takođe, kako je naglasila, značajno je za spoljnopolitičku dinamiku bilateralnih odnosa SAD i Srbije što je ipak na kraju dobar tekst bilateralnog sporazuma za nas postignut, i što će dati dodatne pozitivne aspekte naših odnosa sa SAD.

Joksimović je istakla da "naravno, Briselski sporazum jeste osnova za politički dijalog Beograda i Prištine, u kojem Beograd dosledno učestvuje i na tehničkom i političkom nivou, uz medijaciju i garanciju EU, ali ako ijedna relaksirajuća dodatna tema može da se otvori - a posebno ekonomska normalizacija koja je na korist svim građanima, posebno mladima, u takvim inicijativama svakako da je značajno učestvovati, i time predsednik Srbije, zastupajući naše interese, pokazuje doslednu opredeljenost za razgovor, kompromis, kao i za legitimno odgovorno i dostojanstveno prezentovanje i zastupanje naših legitimnih interesa po ovom višeslojno važnom pitanju“.

JOVANOV: VUČIĆ IZBORIO POVOLjAN SPORAZUM ZA SRBIJU

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov ocenio je danas da je predsednik Srbije uspeo da u razgovorima u Vašingtonu izbori veoma povoljan sporazum o Kosovu i Metohiji.

"Nakon niza godina, u kojima je pitanje Kosova i Metohije smatrano za odavno rešeno, odgovornom i ozbiljnom politikom predsednika Vučića, Srbija je ovo pitanje vratila na pregovarački sto i za tim stolom za sebe izborila povoljna rešenja", naveo je Jovanov u saopštenju za javnost.

Foto: Tanjug

Milenko Jovanov

On je istakao da je predsednik Vučić "pokazao kredibilitet i ozbiljnost u razgovorima, odlično procenio pozicije administracije predsednika Trampa, a zatim je u okviru datih okolnosti izvukao maksimum za Srbiju, hrabro i odvažno se suprotstavivši pokušajima da se od Srbije dobije međusobno priznanje sa Prištinom".

"Danas potpisan bilateralni sporazum sa SAD donosi velike američke investicije na prostor Srbije, koje će na najdirektniji i najkonkretniji mogući način poboljšati kvalitet života i Srba i Albanaca i koje će, uveren sam, umnogome promeniti ekonomsku sliku siromašnih krajeva juga Srbije i Kosova i Metohije", rekao je Jovanov.

On je, takođe, ukazao da, nažalost, "ima ljudi koji su se nadali i najavljivali da će predsednik Vučić da uradi nešto na štetu Srbije, kako bi imali povod da opet pokušaju da se nemirima i nasiljem dočepaju vlasti".

"Njihove laži su se danas potpuno razvejale. Ništa se nije desilo na štetu Srbije, a predsednik Vučić je pokazao i dokazao da ume i zna da se izbori za interes države i naroda, da ume da promeni okolnosti koje su za Srbiju nepovoljne i da se u datom okviru izbori za Srbiju, čime je još jednom pokazao da je jedini adekvatan, ozbiljan i kredibilan sagovornik. To danas vidi Srbija, to danas vidi svet i nema laži koja to može da promeni", zaključio je Jovanov.

SRPSKA LISTA:VUČIĆ JOŠ JEDNOM OPRAVDAO POVERENjE SRBA SA KIM

Srpska lista je saopštila večeras da je predsednik Aleksandar Vučić još jednom opravdao bezrezervno poverenje koje mu poklanja srpski narod na KiM, sačuvavši srpske državne i nacionalne interese tokom razgovora sa predstavnicima Prištine u SAD.

"Srpski narod na KiM zahvalan je predsedniku na tome što je, uprkos pritiscima, uspeo da iz sporazuma ukloni tačku o uzajamnom priznanju Srbije i Kosova", poručuju iz Srpske liste, nakon što je u Vašingtonu potpisan sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Navode da je Vučić ovime "zapušio usta" svim nevernim Tomama i onima koji su ga optuživali za to da razgovorima u SAD ojačava samoproglašenu kosovsku nezavisnost.

Vučić je, kažu, odlučnoću, kompetencijom i odgovornošću prema sopstvenoj državi i narodu izdejstvovao sporazum kojim je Srbija istovremeno unapredila svoje odnose sa SAD, ali i otvorila perspektive za uređivanje odnosa Beograda i Prištine na racionalnim osnovama i principu kompromisa, a ne na nečijim nerealnim očekivanjima.

U Srpskoj lišti navode da su aranžmani dogovoreni u Vašingtonu povod za radovanje i građana KiM, bez obzira na njihovu nacionalnost, i građana centralne Srbije, jer otvaraju vrata za povezivanje, te uređenje odnosa na principu uzajamne saradnje i koristi, umesto na principu favorizovanja jedne, a ponižavanja druge strane.

"Veoma je dobro što su Beograd i Priština potpisali odvojene sporazume sa SAD, jer će SAD na taj način biti pouzdan garant sprovođenja potpisanog, a potpisnici dodatno obavezani na konstruktivnost", stoji u saopštenju.

Dodaju i da će svi žitelji Kosova i Metohije imati nesumnjivu korist i od ulaska Prištine u režim "mini Šengena" i od infrastrukturnog povezivanja sa centralnom Srbijom, jer će ovaj prostor, umesto crne tačke na ekonomskoj karti Evrope, imati šansu da postane ekonomski dinamično područje, što će osigurati sigurniju, prosperitetniju i izvesniju budućnost.

Posebno su, navode, zadovoljni zbog činjenice da je sporazum o ekonomskoj normalizaciji tretirao i pitanje zaštite srpskih manastira na Kosovu i Metohiji, njihov opstanak i zaštitu od bezakonja, te antipravnog i anticivilizacijskog delovanja.

"Nadamo se da je, zaslugom predsednika Vučića, u Vašingtonu danas otvorena jedna nova ekonomska i politička epoha koja će rezultirati, ne samo dinamičnijim ekonomskim razvojem regiona, već i trajnom zaštitom srpskih interesa na Kosovu i Metohiji", zaključuju u Srpskoj listi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave