TRAMP "KUVA" OKO KOSOVA: Evo šta piše nemačka štampa o pregovorima u Vašingtonu

D. M.

04. 09. 2020. u 14:58

ŠTAMPA na nemačkom jeziku izveštava danas o razgovorima Beograda i Prištine u Beloj kući uz primetne rezerve kad je reč o značaju dogovora u aranžmanu SAD, koji se i dalje doživljava kao neka vrsta puča protiv EU.

ТРАМП КУВА ОКО КОСОВА: Ево шта пише немачка штампа о преговорима у Вашингтону

Foto: Tanjug/AP

Tako uticajni nemački Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) izražava sumnju da će iz vašingtonskih razgovora proizići nešto više nego iz prethodne Grenelove šatl-diplomatije između Beograda i Prištine.

List, naime, piše da je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel rešen da Donaldu Trampu po svaku cenu podari jedan spoljnopolitički uspeh koji će mu pomoći u kampanji. Stoga je, piše FAZ, potrebno da se u Vašingtonu postigne "mirovni dogovor dve strane" ili barem neki sporazum koji se može prodati kao "istorijski".

Bečki Standard konstatuje da već duže vreme traje borba Trampove administracije i EU kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

- EU, naime, ne želi da dođe u situaciju da kusa posledice nepromišljenih dilova koje bi zakuvao Tramp - piše Standard.

List podseća da je u junu tako "sprečen" sastanak u Vašingtonu kada je objavljena optužnica za ratne zločine protiv tzv. kosovskog predsednika Hašima Tačija, što je ocenjeno kao "puč Evropljana protiv Trampa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna