TRAMP "KUVA" OKO KOSOVA: Evo šta piše nemačka štampa o pregovorima u Vašingtonu

D. M.

04. 09. 2020. u 14:58

ТРАМП КУВА ОКО КОСОВА: Ево шта пише немачка штампа о преговорима у Вашингтону

Foto: Tanjug/AP

ŠTAMPA na nemačkom jeziku izveštava danas o razgovorima Beograda i Prištine u Beloj kući uz primetne rezerve kad je reč o značaju dogovora u aranžmanu SAD, koji se i dalje doživljava kao neka vrsta puča protiv EU.

Tako uticajni nemački Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) izražava sumnju da će iz vašingtonskih razgovora proizići nešto više nego iz prethodne Grenelove šatl-diplomatije između Beograda i Prištine.

List, naime, piše da je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel rešen da Donaldu Trampu po svaku cenu podari jedan spoljnopolitički uspeh koji će mu pomoći u kampanji. Stoga je, piše FAZ, potrebno da se u Vašingtonu postigne "mirovni dogovor dve strane" ili barem neki sporazum koji se može prodati kao "istorijski".

Bečki Standard konstatuje da već duže vreme traje borba Trampove administracije i EU kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

- EU, naime, ne želi da dođe u situaciju da kusa posledice nepromišljenih dilova koje bi zakuvao Tramp - piše Standard.

List podseća da je u junu tako "sprečen" sastanak u Vašingtonu kada je objavljena optužnica za ratne zločine protiv tzv. kosovskog predsednika Hašima Tačija, što je ocenjeno kao "puč Evropljana protiv Trampa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

milos

04.09.2020. 15:30

germani i vatikan su zabrinuti , sa pravom... Bog cuva svoje malo stado ,a u odnosu prema njemu ,sudice svima na zemlji....Slican istorijiski trenutak je bio kada je u Ramajani i Mahabharati, Bog ispipavao sve i svoje i protivnike na pojavu zla ,i sve (koji su pokazali zlo) ,pobio. Tako Bog danas ispipava ceo svet u odnosu na Pravoslavnu crkvu ,i Srbe.Kako je pocelo tako ce se i zavrsisti....

naivna

04.09.2020. 15:57

Niko nema prava da otudji neciji deo drzave. Ne postoji ta sila na svetu. Gradjani Srbije odlucuju sami o svojoj zemlji za koju su se vekovima borili i krvlju zalivali svaki pedao svoje svete zemlje.

Dara

04.09.2020. 21:41

Posle potpisivanja, moj prvi komentar je bio da ce Merkelova poludeti. Imala sam pravo. Oni su bili tako bezobrazni, odugovlacili nisu ni jednom pritisli siptare da odrade ono sto su potpisali. Volim sto se ovo dogodilo. Ovo je dobro za dalje pregovore.

ludi milojko

04.09.2020. 23:47

gospodo kobasičari, potomci hitlera, ajhmana, gebelsa, mengelea, himlera...ostavite trampa na miru, niste mu ni do kolena. srbija se uz ameriku borila protiv vasih predaka. niste merodavni da solite pamet. hrvatima mozete da prodajete bubrege, one bele, znate kako to vec ide.

deda

05.09.2020. 04:42

bilo kakav dogovor je bolji nego rat....EU podpiruje rat da skrene sa sebe paznju a i da profitiraju kao u proslom i posle zavrsetka a i dan danas....i zato njemacka i sprecava da dodje do sporazuma,,ima svoj interes a tako i ostale clanice i zato nisu prisiljavali ispunjenje do sada postignutih dogovora.....