CVIJANOVIĆ: Bojkot nastave bošnjačkih učenika u Liplju - politički!

S.M.

01. 09. 2020. u 17:54

ЦВИЈАНОВИЋ: Бојкот наставе бошњачких ученика у Липљу - политички!

Foto: D. Pozderović

PREDSEDNICA Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je situacija u područnoj osnovnoj školi u Liplju, kod Zvornika, gđe 12 učenika bošnjačke nacionalnosti bojkotovalo današnji početak nastave, tražeći izučavanje "bosanskog" jezika, predstavlja političku temu, te poručila da Srpska prednjači u odnosu na Federaciju BiH kad je reč o nacionalnoj grupi predmeta.

- Interes je da oni idu u školu i da, zajedno sa svim svojim vršnjacima uđu u ovu školsku godinu, koja već sama po sebi ima dovoljno izazova i ne trebaju nam nikakve druge teme,rekla je Cvijanović.

Ona je ocenila da je u ovom slučaju, nažalost, političko pitanje stavljeno u prvi plan i sprečilo nešto što je tako normalno i prihvatljivo, kao što je odvijanje obrazovnog procesa.

Što se tiče nacionalne grupe predmeta, predsednica Srpske je istakla da Republika Srpska daleko prednjači u odnosu na Federaciju BiH.

- Više od 12 godina imamo 22 škole u RS gde je zagarantovano izučavanje nacionalne grupe predmeta, gde smo se trudili da obezbedimo adekvatan nastavni kadar i u okviru programa besplatnih udžbenika za učenike prvog i drugog razreda, ali i odlikaše iz višečlanih porodica, smo obezbeđivali upravo i udžbenike po nastavnim programima nekih od kantona,rekla je Cvijanović.

Ona ističe da je Srpska je zaista uradila sve da pokaže da nema nikakvih pođela u okviru školskog sistema, pogotovo segregacije kakva je prisutna u Federaciji BiH, a poznata je pod nazivom "dve škole pod jednim krovom".

- Prema tome, ovde su sva deca integrisana, idu zajedno u školu, onako kako to treba i imaju svi pravo da izučavaju svoju nacionalnu grupu predmeta. Ponosna sam što smo mi to kao zajednica obezbedili, ali sam nesrećna što u FBiH imate tako duboku podelu u okviru obrazovnog sistema, i to počevši od najmlađih učenika,rekla je Cvijanović.

Grupa od 12 učenika bošnjačke nacionalnosti od prvog do petog razreda jutros nije ušla u školske učionice u područnoj osnovnoj školi u Liplju kod Zvornika, tražeći da im bude omogućeno izučavanje "bosanskog" jezika.

Goran Ivanović, direktor zvorničke OŠ "Sveti Sava", u čijem sastavu je područna škola iz Liplja, rekao je da će o svim detaljima ovog slučaja obavestiti resorno ministarstvo i čekati dalja uputstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ja sam

01.09.2020. 18:11

Да су тражили да уче немушти језик, који има своје особености, то би имало више смисла него да краду и својатају.

milovan

01.09.2020. 18:29

Hoce,nece. Sto bi to nas zanimalo. Nije to nas problem.Nego njihovih roditelja.Neka ih salju u Sarajevo ako hoce. Tko ce placati ucitelje za tako mali broj djaka.?? Neka sami roditelji onda placaju ako vec insistiraju.

Branko

01.09.2020. 20:32

Ako nece da uce u skoli zvanini jezik neka ga uce u dzamiji- slobodno, ja zivim dugo u SJ Americi, mogu da ucim koji god jezik hocu, ali kad radim ili idem po nekom poslu u gaverment sud policiju (nisam krimos) moram znati engleski ili da imam prevodioca.. Samo prepisite zakone o saobraCAJU, KRIVICNE IZ kANADE, resili ste kriminal za godinu dana 70%