RAZGOVARALI I O SRBIJI: Revizija Šengenske liste, odluka do kraja nedelje

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

31. 08. 2020. u 21:34

EKSPERTI EU razmatrali su u ponedeljak moguće promene na listi zemalja kojima je odobren slobodan ulazak na teritoriju Šengenskog sporazuma.

РАЗГОВАРАЛИ И О СРБИЈИ: Ревизија Шенгенске листе, одлука до краја недеље

Foto: Depositphotos

Prema saznanjima "Novosti" razgovarali su i o Srbiji.

Naša zemlja se najpre nalazila na prvom spisku koji je utvrđen za ulaske od 1. jula, ali je kasnije izbrisana s liste zbog pogoršane epidemiološke situacije. Stanje se u međuvremenu značajno porpavilo, pa je to bila i jedna od tema na sastanku održanom u prostorijama Evropskog saveta u Briselu.

Konačnu odluku bi trebalo da u sredu donesu ambasadori zemalja članica. Ukoliko bude promena na listi, biće pokrenuta tzv. "pisana procedura", što podrazumeva izjašnjavanje evropskih prestonica, i moglo bi da potraje još dan ili dva, što znači da bi zvanično saopštenje moglo da usledi u četvrtak ili petak.

EU ažurira listu na svake dve nedelje, 1. i 15. u mesecu, ali su ovoga puta rokovi malo pomereni, zbog kolektivnih godišnjih odmora u evropskoj administraciji.

Princip prema kome se povode u Briselu je da bude dozvoljen ulazak građanima zemalja koje se uklapaju u raniji prosek EU, u vreme kada je uvođena ova mera, a to je da imaju manje od 16 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Mnoge zemlje EU su sada daleko od ove statistike. Primera radi, u Parizu ima 130 inficiranih, a u Marselju čak 180 na isti broj žitelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024