BOCAN HARČENKO: Laž je da Rusija agituje da SPS bude opet u vladi

Beta

23. 08. 2020. u 12:39

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko ocenio je kao laži izjave nekih srpskih analitičara da bi Rusija volela da u narednoj vladi opet vidi Socijalističku partiju Srbije (SPS) i da povodom toga vrši "pritisak i agitovanje".

БОЦАН ХАРЧЕНКО: Лаж је да Русија агитује да СПС буде опет у влади

Aleksandar Bocan Harčenko / Foto Tanjug

- Ne dajemo nikome prednost, smatramo da je to unutrašnja stvar Srbije. Mi ćemo sarađivati sa vladom koja bude formirana na osnovu unutrašnjih odluka države, odnosno njenih instituticija - kazao je Bocan Harčenko za današnji Kurir.

On je rekao da je pozadina optužbi da Rusija stoji iza nedavnih demonstracija u Beogradu potpuno jasna, odnosno da je "reč o rusofobiji i želji da se Rusija istera iz regiona".

Prema njegovim rečima takvim se optužbama "želi izvršiti pritisak na Rusiju i na Srbiju da se obustavi saradnja".

- Neke evropske zemlje su izjavljivale da EU smatra zapadni Balkan regionom svog globalnog prioriteta, dok SAD otvoreno kažu da Srbija mora što više da smanji saradnju sa Rusijom, pre svega u takozvanim osetljivim sferama. Oni su tako odlučili da sada izmisle ovu praznu priču za koju nema nijednog dokaza - kazao je Bocan Harčenko.

Bocan Harčenko je optužbe da Rusija stoji za antivladinih demonstracija u Beogradu i drugim većim gradovima u Srbiji nazvao "takozvani fejk, sto posto".

- Hteli su da stvore lošu predstavu o Rusiji ovde, jer Rusija nikada - bilo gde u svetu - nije bila među organizatorima takvih nemira. Mi se ne mešamo u unutrašnje stvari bilo koje zemlje, samo želimo bilateralnu saradnju. A mešaju se oni koji nas optužuju - rekao je Bocan Harčenko.

Bocan Harčenko je ocenio da Rusija i Srbija imaju dobru vojnu saradnju i najavio da se, pored teškog naoružanja koje je u prethodnom periodu u Srbiju stiglo iz ove zemlje, planira i isporuka oklopnih izviđačkih vozila i tenkova T-72, u okviru "vojno-tehničke pomoći".

Na pitanje o ulozi Rusije u rešavanju problema Kosova Bocan Harčenko je rekao da ta zemlja "pre svega vodi računa o stavu Beograda".

- Dijalog mora da bude častan, da se odvija uz uvažavanje obrazloženih interesa Beograda, Srba na Kosovu, njihove bezbednosti, uz uravnoteženo posredovanje, bez zadovoljavanja suvišnih ambicija Prištine - kazao je Bocan Harčenko.

Ruski ambasador je rekao da "alternativa dijalogu ne postoji", kao i da je Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti UN "nezaobilazni učesnik rešavanja kosovskog pitanja".

- Za nas je jedino i održivo moguće rešenje samo ono koje je u interesu Beograda na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, odnosno samo ono rešenje koje će biti podržano od Saveta bezbednosti - rekao je Bocan Harčenko i dodao da "kakvo moguće rešenje može da bude, zasad niko ne zna".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju