BEZ SRBIJE NEMA POMIRENJA: Milorad Pupovac kaže da u Beogradu “ne tražimo mentora nego partnera, nećemo ni patrone iz Zagreba”

Novosti online / Agencije

08. 08. 2020. u 21:11

PREDSEDNIK Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je u subotu da pomirenje Hrvata i Srba u Hrvatskoj nikad neće biti potpuno bez pomirenja Hrvatske i Srbije.

БЕЗ СРБИЈЕ НЕМА ПОМИРЕЊА: Милорад Пуповац каже да у Београду “не тражимо ментора него партнера, нећемо ни патроне из Загреба”

Milorad Pupovac / Foto Tanjug

- Za jedan deo pomirenja nismo dovoljni mi u Hrvatskoj, zbog toga ne bi trebalo slati poruke koje tu mogućnost otežavaju, a pogotovo isključuju - istakao je Pupovac na pres konferenciji u centru Zagreba, ispred spomenika Petru Preradoviću.

Pupovac je dodao da su "u Kninu na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan pobede, a Srbi kao dan stradanja, pomešani brašno i voda":

- Svi su, a najviše Plenković, dodali kvasac i prstohvat soli. To je ove godine bio kvasac mira. Započet je proces mešanja testa za pogaču pomirenja.

On je u subotu poručio ministru spoljnih i evropskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, koji je izjavio da se "Vučić meša u unutrašnja politička pitanja Hrvatske", da kad već deli lekcije, osigura srpskim turistima da ih ne napadaju u Hrvatskoj i ne ispisuju im poruke mržnje.

- Mi u Srbiji ne tražimo mentore, nego partnere, ali ne tražimo ni patroniziranje iz Hrvatske. Bilo bi neozbiljno očekivati da ovakav proces može uspeti bez komunikacije sa najvišim zvaničnicima u Srbiji - pojasnio je Pupovac.

ŠTA JE AKO NE "ČIŠĆENjE"?

AKO "Oluja" nije bila etničko čišćenje, šta Hrvatska tačno slavi u Kninu očišćenom od Srba - upitao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, odgovarajući hrvatskom ministru spoljnih i evropskih poslova Gordanu Grliću Radmanu. On je u saopštenju dodao i da "nije dovoljno spustiti cvet na jedno od mesta ubijanja Srba, a reći da je proterivanje 250.000 i ubijanje 2.000 Srba čin milosrđa, nije dovoljno pričati o kaznama za zločine, a od (Ante) Gotovine praviti heroja, niti je dovoljno napasti predsednika Vučića da bi laž postala istina".

Kazao je da je njega i Plenkovića partnerima učinila želja da električna energija dođe i u poslednje selo u kojem žive Srbi i da je sramota da rođaci Nikole Tesle nemaju struju. Pupovac je istakao da se nestali, ratni zločini i promena načina na koji se slave neki dani, moraju diskutovati između Hrvatske i Srbije.

- Koliko god proteklih dana izgledalo da u Srbiji te volje nema, ja ću vam reći da znam da je ima - zaključio je Pupovac.

On je istakao da je traumatično iskustvo Srba nakon ratova 90-ih veliko i da zato treba imati strpljenja.

- Moj zadatak nije da produbljujem traume i sukobe, moj zadatak je da stvaram pretpostavke za ovaj proces - rekao je Pupovac.

Govoreći o Vukovaru, on je kazao da bi želeo da bude prostora i za komemoraciju stradanja Hrvata i za komemoraciju stradanja građana Vukovara srpske nacionalnosti.

"PALjBA" PO VUČIĆU

HRVATSKI ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman odbacio je kao netačne tvrdnje srpskog predsednika Aleksandra Vučića da je operacija hrvatske vojske i policije, "Oluja", bila najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata. Grlić Radman je tim povodom ocenio da se Vučić "meša u unutrašnja pitanja Hrvatske".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (26)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna