PALMER ŽELI DA SRBIJA KAPITULIRA: Specijalni izaslanik deo struktura "duboke države" koje nam nisu naklonjene

D. M.

07. 08. 2020. u 05:00

DEO američke administracije, blizak bivšim vladajućim strukturama, i dalje ne miruje i na sve načine pokušava da izvrši pritisak na Srbiju da na kraju pregovora Beograda i Prištine "kapitulira" i pristane na priznavanje Kosova.

ПАЛМЕР ЖЕЛИ ДА СРБИЈА КАПИТУЛИРА: Специјални изасланик део структура дубоке државе које нам нису наклоњене

Tanjug

Ovako sagovornici "Novosti", između ostalog, tumače novo oživljavanje starih pretnji pojedinih američkih zvaničnika, da SAD žele da se dijalog završi "idealnim oblikom sporazuma Srbije i Kosova, koji bi trebalo da dovede do uzajamnog priznavanja dveju strana".

Glasnik ovih ideja ovoga puta bio je specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer, koji je poručio da su SAD usredsređene na podršku dijalogu Beograda i Prištine koji prevodi EU, ali i nametnuo listu "zabranjenih tema" u tim pregovorima:
- Priča o razmeni teritorija ili bilo kom drugom potencijalnom aspektu dogovora, skreće pažnju sa ključnog cilja - da Srbija i Kosovo i njihove vlade sede i rade na pronalaženju puta za normalizaciju odnosa. Mi podržavamo taj proces, tako da je irelevantno i ometajuće govoriti o pitanjima kao što je razmena teritorija.
Spoljnopolitički analitičar iz Centra za društvenu stabilnost Nemanja Starović kaže, za "Novosti", da velike svetske sile svoju politiku prema određenim spoljnopolitičkim pitanjima često realizuju na više koloseka, a u slučaju SAD, nakon dolaska Donalda Trampa u Belu kuću, to postaje posebno izraženo:
- Kada govorimo o našem regionu, taj dualitet se ogleda u imenovanju dvojice specijalnih predstavnika za manje-više istu oblast, Palmera kao izaslanika šefa Stejt departmenta Majka Pompea i Ričarda Grenela kao izaslanika predsednika Trampa, što predstavlja slučaj bez presedana u istoriji američke diplomatije. S tim u vidu, poruke koje možemo čuti od Palmera ne predstavljaju nužno i u potpunosti izraz politike koju preferira američka Bela kuća.

AP Photo


Starović ukazuje da iznova ponovljeni stavovi Palmera o srpskom priznavanju nezavisnosti Kosova, kao očekivanom ishodištu pregovaračkog procesa, nimalo ne korespondiraju ni sa Trampovom nominacijom Daglasa Mekgregora za ambasadora SAD u Berlinu, imajući u vidu njegovo oštro protivljenje agresiji NATO na SRJ, kao i bezrezervnoj podršci Vašingtona albanskom faktoru na KiM.
Analitičar Dragomir Anđelković kaže da Palmer pripada delu stare američke administracije i strukturama iz tzv. duboke države, koja želi da ishod pregovora bude - kapitulacija Srbije:
- Ako je to krajnji cilj, čemu onda uopšte pregovori, koji treba da budu put ka kompromisu, a ne ka kapitulaciji. Ta njihova očekivanja neće se sigurno ostvariti, jer Srbija neće pristati na priznavanje Kosova. Možemo možda da razmatramo razna rešenja, ali onda mora da nam se ponudi neka kompenzacija - podela Kosova, rešavanje pitanja Republike Srpske... To da prihvatimo normalizaciju s Kosovom u ovim granicama - neće dočekati.

Ivan Radulović

BRINE I ZA OPOZICIJU

PALMER se bavio i izborima u Srbiji, ocenivši da su se SAD zalagale za to da na njima učestvuje opozicija, ali da je ona tvrdila da izborni uslovi nisu dovoljno fer da bi se tako nešto dogodilo, prenosi Glas Amerike.
- Zabrinuti smo zbog toga što opozicione partije i njihovi politički predstavnici nemaju podjednaku mogućnost pojavljivanja u medijima. Posebno se to odnosi na RTS. Želeli bismo da se dogode promene koje će omogućiti da javnost u Srbiji pred sobom ima mogućnost da bira između različitih opcija - rekao je Palmer.

AP Photo

APSTINENCIJA GRENELA

DIPLOMATA Zoran Milivojević kaže da Palmerov stav nije ništa novo, jer se SAD zalažu da na kraju dođe do neke vrste priznavanja, ali da u američkoj administraciji postoje različita viđenja kako do toga doći:
- Ovo kako govori Palmer, koji je odbacio sve moguće varijante oko podele teritorije, razgraničenja, izričito je na pozicijama kontinuiteta politike Klintonove, Bušove i Obamine administracije. Trampova administracija zalaže se za razgovore dveju strana, bez prejudiciranja konačnog rešenja. Nije slučajno što se Palmer sada oglašava, jer je Bela kuća u određenoj defanzivi, odnosno fokusirana je na predsedničke izbore koji slede. To vidimo i iz apstinencije ambasadora Grenela u poslednje vreme. Ako Tramp dobije drugi mandat, mogli bismo da očekujemo novu američku ofanzivu i to na onim idejama koje je Trampova administracija demonstrirala i imenovanjem Grenela i njegovim ekonomskim paketom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)