MALI: Đilas još nije naučio osnovne ekonomske pojmove, uvek posmatra udeo javnog duga u BDP

Novosti online

27. 07. 2020. u 20:20

МАЛИ: Ђилас још није научио основне економске појмове, увек посматра удео јавног дуга у БДП

K.Mihajlović

MINISTAR finansija i član Predsedništva Srpske napredne stranke Siniša Mali istakao je danas da Dragan Djilas i dalje nije naučio da se služi osnovnim ekonomskim pojmovima, i da ne uspeva da shvati da se, kada je reč o javnom dugu, uvek posmatra udeo javnog duga u BDP-u.

- Građani Srbije mogu da budu mirni i spokojni, a s obzirom na to da je naš javni dug u potpunosti pod kontrolom. Dobro je da smo u ovu krizu ušli spremni, sa izrazito niskim javnim dugom, tako da smo imali prostora da finansiramo ogroman ekonomski paket za podršku privredi. Na taj način smo spasili privredu, i pozitivno uticali na naš BDP. Pogledajte samo zemlje Evropske unije - od 27 članica, u čak 24 je rastao javni dug. Nisam video da je Dragan Djilas pomenuo nekog od njih” - rekao je Mali i dodao da je javni dug evrozone 86,3%, a EU na 79,5% BDP-a u prvom kvartalu 2020, dok je u Srbiji u ovom trenutku na nivou od 56,9%.

On je dodao da Dragan Đilas i njegovi politički sabornici nažalost nisu imali sluha ni za privredu, a ni za gradjane, za vreme ekonomske krize 2008. i 2009. godine.

- Ostavili su privredu i gradjane na cedilu i potpuno su uništili našu ekonomiju. Imali ste na stotine hiljade nezaposlenih, opustošene fabrike, zemlju bez perspektive! Bile su nam potrebne godine da spasemo zemlju od bankrota, da zaposlimo ljude, da otvorimo fabrike, da izgradimo puteve... Oni nakon svega toga imaju obraza da nama drže lekcije iz ekonomije, a godinama je javni dug pokrivao ogromne deficite koje su pravili iz godine u godinu - rekao je Mali i dodao da je Srbija pre pojave koronavirusa četiri godine za redom imala suficit u budžetu.


 

On je podsetio da su Đilasove firme u periodu dok je bio na vlasti zaradile 619 miliona evra, a da im je neto dobit iznosila 105 miliona evra, kao i da je ostavio dug gradu Beogradu od 1,2 milijarde evra.

- Dakle, što je veći dug pravio u gradu Beogradu, to je više trpao u sopstvene džepove. To su postulati po kojima posluje Dragan Djilas. Čovek je čak zadužio i sopstvenu stranku. Podsetiću gradjane da je otkupio dug DS-a od 49 miliona dinara za 38 miliona dinara, a onda i nametnuo kamatu od 18%” - istakao je ministar.

On je rekao da je ponosan što srpsku ekonomiju hvale sve svetske finansijske institucije, rejting agencije, te što država ima snage da podrži privrednike kada im je to najpotrebnije. Rekao je i da se po ponašanju u krizi ogleda veličina jedne države, i da će se nastaviti ulaganja u infrastrukturu u okviru programa “Srbija 2025”.

- Nastavićemo da gradimo našu zemlju, da ulažemo u puteve i železnicu, što sa jedne strane obezbedjuje bolji kvalitet života našim gradjanima, a sa druge strane povećava naš BDP, po kome smo prvi u Evropi. Ponosni smo što u brojnim projekima imamo i podršku naših kineskih prijatelja, koji su spasili naša strateški važna preduzeća kao što su RTB Bor i Železara Smederevo, gde radi na hiljade radnika koji od tog posla hrane svoje porodice. Ponosni smo i što ćemo raditi projekat od ogromne važnosti, brzu prugu Beograd - Niš, koji će doprineti privlačenju investitora, otvaranju novih fabrika i novih radnih mesta” - zaključio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

SZZS

27.07.2020. 21:23

Zašto se Vi gospodine pravdate ovom liku. Vi ste čarobnjaci!! Zelim Vam da vladate narednih 30 godina. Vi vracate samopuzdanje koje smo izgubili 2000.- te godine...konacno smo stali na dve noge...i sada polako idemo u čučanj...pa skok! Prvi skok!!! Taj djilas i ekipa su slomili kicmu i duh naroda...konacno se osecam svoj na svome, a ne kao stranac u sopstvenoj kući. I zato ne uzimajte u usta ove....da te...da ta... živeli!!!