MINISTAR VULIN: Koje vrednosti svetosavlja ugrožavaju crnogorsku naciju?

Tanjug

18. 07. 2020. u 17:55

MINISTAR odbrane Srbiije Aleksandar Vulin reagovao je danas na izjavu premijera Crne Gore Duška Markovića da su "antifašizam i svetosavlje suprotstavljeni" upitavši kako su Srbi, odrasli na svetosavlju, svuda gde su živeli, a posebno u Crnoj Gori, podigli antifašističke ustanke.

МИНИСТАР ВУЛИН: Које вредности светосавља угрожавају црногорску нацију?

Foto: MOD

"Veliki vezir osmanskog carstva Sinan-paša naredio je da se na Vračaru spale mošti Svetog Save, predsednik Vlade Crne Gore, Duško Marković u Podgorici, rodnom mestu Stefana Nemanje, napisao je da su antifašizam i svetosavlje jedno drugom suprostavljeni", naveo je Vulin reagujući na autorski tekst Markovića u podgoričkoj "Pobjedi".

Vulin dodaje da Marković, pošto je veći deo svog života proveo kao Srbin, sigurno može da odgovori koje su vrednosti svetosavlja suprotstavljene antifašizmu i koje vrednosti svetosavlja ugrožavaju crnogorsku ili bilo koju naciju.

"I kako je to Srpska pravoslavna crkva nametnuta u Crnoj Gori i kome? Onaj ko zna da otpeva ''Nad Kraljevom živa vatra seva'' mogao bi da nauči i Himnu Svetom Savi", poručio je ministar Vulin.

Marković je u autorskom tekstu za "Pobjedu", povodom Dana državnosti Crne Gore 13. jula, napisao da u današnjoj Crnoj Gori ne može nijedna religijska organizacija presuđivati da li je neki zakon, donesen u demokratskoj proceduri u parlamentu - ustavan ili antiustavan.

"Ne radi se o tome da u Crnoj Gori bilo ko ugrožava pravoslavce, niti ispovedanje pravoslavne vere u bilo kom pravoslavnom hramu, niti pravni položaj bilo koje verske zajednice, pa ni SPC. Radi se o tome na kojim temeljima Crna Gora želi da gradi svoju kuću: na antifašističkim ili na svetosavskim? Jedno s drugim ne ide nikako", napisao je Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu